Vijesti

Rajčević: Odobreno sedam prioritetnih projekata

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da je Vlada Srpske danas usvojila informaciju o realizaciji sedam prioritetnih projekata od koji se dva odnose na naučnotehnološki razvoj i pet na oblast digitalizacije, za šta će biti izdvojeno 6.650.000 maraka.

"Ovo se odnosi na program prekvalifikacije visokobrazovanih nezaposlenih lica. Ovo je pilot program, prvi ovakve vrste u Srpskoj, a definisano je da u ovoj godini budu tretirana lica koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i pripadaju suficitarnim zanimanjima, među kojima su profesori geografije, istorije, pravnici i ekonomisti", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci nakon sjednice Vlade Srpske. 

On je istakao da će biti izdvojeno 300.000 KM za petomjesečni program obuke za 100 lica koja će biti prekvalifikovana za tržište rada. 

Rajčević je naglasio da će biti pokrenuto sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata, s ciljem razvoja ekonomije zasnovane na znanju, za šta će biti izdvojeno 250.000 KM. 

"U okviru ovoga biće realizovano pet projekata. Za projekte aplikacije mogu podnijeti konzorcijumi sastavljeni od naučnika - istraživača i poslovnih subjekata. Naučnici će moći da objavljuju radove u domaćim i stranim časopisma, a poslovna zajednica će moći ekspolatisati rezultate istraživanja", dodao je Rajčević. 

On je napomenuo da će se ići i na uvođenje besplatnog internet priključka na javnim mjestima i da će u prvoj fazi to biti realizovano u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i uspostavljanje "e-sandučeta". 

"Pokrenućemo i projekat `e-beba` da bi elektronski mogli da uvedu novorođenčad u sistem", rekao je Rajčević. 

Govoreći o uvođenju elektronskog glasanja u BiH, Rajčević je rekao da nema informaciju dokle se stiglo sa tom inicijativom na nivou BiH, da se o ovome ne može govoriti nekoliko mjeseci pred izbore i da će biti potrebno dosta vremena da zaživi. 

Na pitanje kako komentariše bošnjačke zahtjeve za promjenu naziva obrazovnih ustanova u Srpskoj, Rajčević je rekao da se o tome nije razgovaralo na sjednici Vlade koja će zauzeti o tome stav. 

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog