FOTO

Otvoren prvi podvodni restoran u Evropi (FOTO)

Pet metara ispod površine Sjevernog mora, u blizini najjužnijeg dijela Norveške, prvi evropski podvodni restoran sada je otvoren.

Restoran je dugačak 110 stopa, u obliku nagnute betonske ploče koja izgleda kao potopljeni periskop, "potopljen" je u vodu u julu 2018. godine a dočekao je prve goste 20. marta ove godine.

Restoran, pod nazivom "Under", je dizajn norveške firme Snøhetta, koji su se proslavili kroz projekte kao što su Biblioteka Aleksandrina u Egiptu, Opera u Oslu, Nacionalni paviljon 11. septembra i obnova Tajms Skvera u Nju Jorku.

Restoran prima 40 gostiju, zaštićen je betonskim zidovima debljine pola metra i ima ukupnu unutrašnju površinu od oko 500 kvadrata (5.300 kvadratnih stopa) postavljenu na tri nivoa, nudeći jedinstven poglede na morski okoliš kroz 11-metarski široki panoramski prozor.

Restoran je građen oko šest mjeseci u blizini obale, a zatim odvučen na poziciju - oko 600 stopa - sa teškim teretnim brodom. Da bi se potopila konstrukcija, unutra su bili postavljeni kontejneri napunjeni vodom, prije nego što je osigurano na morskom dnu sidrenje na ukupno 18 tačaka

Unutrašnje osvetljenje je prigušeno i diskretno, a boje su izabrane u skladu sa tim, hrastovo drvo i tkanina koja prekriva zidove kako bi se izbjeglo blještavilo.

Restoran prihvata rezervacije od aprila do septembra 2019. godine, ali se pokazao toliko popularnim da su dostupne samo liste čekanja. Najbolji način planiranja posjete je da pogledate vremensku prognozu i rezervišete kada je loše vrijeme.

"Biće fantastično vidjeti morsku površinu razbijenu velikim talasima i kišom, čineći veoma dramatičan pogled - iako ćete se i dalje osjećati sigurno i opušteno u restoranu."

 

Izvor: edition.cnn.com

 


 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog