Društvo

Sve je spremno za petu sezonu Lino višebojca u BiH

Peta sezona sportskog takmičenja Lino višebojac počeće 29. marta u osnovnoj školi tuzlanskog Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo".

Osnovci iz Tuzle otvoriće takmičenje tokom kojeg će ove godine omiljeni medvjedić Lino bodriti takmičare iz osam škola, u šest gradova, širom Bosne i Hercegovine. Ljubitelji sporta i zabavnih višeboj disciplina, svih školskih generacija, željno iščekuju dan kada će u Tuzli početi sezona: već su spremne najzanimljivije tačke kulturno-zabavnog programa, u toku su pripreme navijačkih rekvizita, a biraju se i najmaštovitiji literarni radovi u kojima djeca prenose svoje poglede na svijet.

Već tradicionalno, kompanija Podravka BiH u saradnji sa Sportskim novostima, uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, pet kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, organizator je projekta Lino višebojac, koji se petu godinu zaredom realizuje u BiH.

Više od 20.000 učenika i učenica u BiH, zajedno sa nastavnim osobljem bilo je dio ovog uspješnog projekta tokom prethodne četiri sezone, a na Višebojcu je do sada učestvovalo i više od 70 vrhunskih sportista. Podravka i Sportske novosti u Bosni i Hercegovini i prošle su godine odabrali najbolje škole na kraju sezone, a uzimajući u obzir sljedeće kriterijume: najbolji domaćin, najbolji Linograd, najbolji navijači, najatraktivniji kulturno-umjetnički program, najbolji transparenti i najbolje maske. Za tri najbolje ocijenjene škole osigurani su novčani iznosi u vrijednosti od po 1.500 KM, a nagrade su otišle školama: OŠ Safvet - bega Bašagića u Visokom, OŠ Fra Didaka Buntića u Čitluku, te OŠ Alekse Šantića iz Istočnog Sarajeva. Ta se praksa nastavlja i u ovoj sezoni, a osam škola iz Tuzle, Velike Kladuše, Goražda, Mostara, Gruda i Livna, takmičiće se za nagrade koje će biti uručene najboljima nakon završetka sezone. 

Podravka je na kraju prošle sezone odlučila posebno nagraditi OŠ Mahala iz Sanskog Mosta, donacijom u iznosu od 500 KM, budući da je uprkos izvanrednim vremenskim uslovima na dan kada se održavao Lino višebojac u ovoj školi, odziv učenika i nastavnog osoblja bio stopostotan.   

Podravka će, zajedno sa Sportskim novostima, osigurati da se i u ovoj sezoni Lino višebojca u svakom gradu učenicima pridruže i poznati sportsti iz tih gradova koji će svojim prisustvom uveličati manifestaciju te koji će provesti ugodne trenutke s djecom. Uz njih će djeca osjetiti radost pobjede, učiti kako se gradi timski duh, te pomoći svojim angažmanom timu. 

Mališanima su se u prethodne tri godine pridružili uspješni bh. i sportisti iz regije: Damir Džumhur, Nikola Prce, Krešimir Kordić, Damir Beljo, Stipe Žunić, Larisa Cerić, Zvonimir Kožulj, Ivan Krstanović, Ana Zaninović, Jozo Špikić, Bjanka Bajer, Edis Subašić, Mujo Mujagić, Adnan Zečirević, Suad Balić, Adna Kujundžić, Suada Menzil, Adis Nurković, Amina Kahrimanović, Alen Ovčina, Dajana Kešina, Zajko Zeba, Emir Čerkezović, Adi Sarajlić, Ilijana Dugandžić, Nikola Matić, Dario Jelčić, Josip Jelčić, Siniša i Žarko Kisić, Samir Lerić, Ali Demić, Adnan Bobić, Ivona Ćavar, Vedran Princ, Ivan Karačić, Srđan Mijatović, Dejan Šešić, Mahir Karić, Marin Popović, Kanita Bilić, Razija Mujanović, Emir Halimić, Amel Mekić, Arijana Jaha, Mirsad Fazlagić, Zejd Džananović, Goran Dujak, Josip Jazvić, Nejra Đapić, Dina Mahmud, Adi Selman, Petar Boban, Davor Landeka, Josip Penava, Sara Mahmutović, Ana Križanac, Anđela Milas, Matea Bandić, Ana Kondža, Klara Mikulić, Danijal Ahmetović, Lucija Kimani Mwahiki-Marčetić, Zoran Radinović, Danilo Palalić, Jovica Radaković, Petar Zadro i drugi.

Podravka u BiH posluje više od 20 godina i aktivno učestvuje u projektima lokalnih zajednica. Najveći dio svojih društveno odgovornih aktivnosti Podravka je fokusirala na djecu pa je i realizovanje Lino višebojca, koji je u Hrvatskoj aktuelan već više od 10 godina, jedan od najznačajnijih  projekata koji ova kompanija realizuje.

 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog