Svijet

Figaro: Koga je briga za Srbe na Kosmetu?

Dvadeset godina od NATO intervencije na tadašnju SRЈ i 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kojom upravljaju bivši pripadnici terorističke OVK, tzv. Kosovo nije postalo "država" onakvom kakvom su je zamišljali oni koji su pohitali da je priznaju poput Pariza, Berlina i Vašingtona, piše francuski magazin Figaro.

Zamjenik direktora tog magazina, Žan-Kristof Buison, ukazuje da to potvrđuje i nedavni izvještaj američkog Ministarstva spoljnih poslova, koje je inače rijetko izražavalo svoje sumnje što se tiče principijelne agresivnosti vlade samoproglašenog Kosova, a koje je upravo objavilo prosvjetljujući izvještaj od više desetina strana o trenutnoj lokalnoj situaciji i konstatuje nasilja, krađe, štete nanesene imovini i opstrukciju sudskih postupaka.

U pomenutom izvještaju se konstatuju, piše Buison, i "institucionalne diskriminacije koje se tiču zaposlenja, socijalnih službi", pa čak i "slobode kretanja, prava življenja u svom domu", zastrašivanja kako bi im zabranili da upražnjavaju hrišćansku vjeru.

Buison ističe da je takva danas svakodnevica 100.000 do 120.000 članova srpske manjine (pet odsto populacije) koja živi na Kosmetu.

Ukazuje i da u nekim selima, okruženim bodljikavom žicom da bi se odbranili od albanske agresije, ima ponekad samo jedno dijete. Prinuđeno da odrasta samo, bez prijatelja, bez škole.

Sve se to, ističe, događa usred Evrope, u zemlji koja se geografski nalazi između Mađarske i Grčke, te pita: "Kako možemo da tolerišemo da se blizu nas događa nešto što liči na aparthejd."

- Čak, de facto, i na etničko čišćenje: hiljade srpskih izbjeglica koje su pobjegle sa Kosova 1999. i 2004. godine tokom užasnih pogroma spriječeni su da se vrate u svoja ognjišta - navodi zamjenik direktora magazina Figaro.

Kao još gore od toga, Buison ukazuje na to da su SPC i humanitarne organizacije koje dolaze da pomognu posljednjim Srbima koji žive na ovoj njima svetoj zemlji redovno podvrgnuti kontrolama ili pak pokušavaju da ih obeshrabre ili čak zabrane njihove aktivnosti.

Buison podsjeća da je u septembru prošle godine, predsjedniku udruženja "Solidarnost za Kosovo", Francuzu Arnou Gujonu, zabranjeno da boravi na Kosovu gdje djeluje već više od 15 godina.

- Јedan među mnogim skandalima u zemlji koja je rođena da iskorijeni nepravdu i kojoj je jedna nepravda zamijenjena drugom. Uz grešni blagoslov Zapada - konstatuje Buison.

"Vojna intervencija bez dozvole UN"

Inače, autor u opširnom tekstu podsjeća na događaje od tog 24. marta 1999, kada su, na čelu koalicije više zemalja NATO, Sjedinjene Američke Države počele da bombarduju srpsku teritoriju.

Buison ističe da je tada počela vojna intervencija bez dozvole UN, van okvira definisanog međunarodnim pravom koji garantuje suverenitet nacija, ali koju su opravdali "pravom humanitarne ingerencije".

Zvanično se radilo o "spasavanju civilnog stanovništva koje je bježalo sa teritorije Kosmeta, gdje je vojska Јugoslavije sprovodila veliku operaciju uspostavljanja reda i mira kojima su lokalni albanski secesionisti bili prijetnja".

Uprkos članu 35 Ustava pete Republike koji obavezuje vladu da traži saglasnost od parlamenta kada želi da angažuje svoje vojne trupe u nekom sukobu, Francuska je ipak učestvovala u operaciji "Saveznička sila", piše Buison i dodaje da je intervencija trajala 78 dana.

Podsjeća i da je 2008, Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Pariz, Berlin i Vašington pohitali su, kaže, da priznaju tu nezavisnost, za razliku od Moskve, Pekinga i nekih zemalja Evropske unije kao što su Španija ili Grčka.

Smatralo se, ističe, da je novonastala "država", kojom su upravljali bivši šefovi terorističke OVK, odjednom bila sposobna da sama upravlja svojim stanovništvom od dva miliona građana i da im garantuje sigurnost, blagostanje i slobodu.

- Da li je i dalje tako u 2019. godini? Nije - zaključio je Buison.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog