Svijet

Ukradeni Pikasov portret Dora Maar pronađen nakon 20 godina

Holanđanin poznat kao "Indiana Džons iz svijeta umjetnosti" pronašao je Pikasovu sliku koja je ukradena prije 20 godina, piše Bi-Bi-Si.

Artur Brand kaže da je portret bio cirkulisan holandskim kriminalnim podzemljem godinama nakon što je 1999. godine uzeta iz jahte saudijskog šeika.

Buste de Femme (Dora Maar) je prvi put oslikan 1938. godine, a sada se smatra da je vrijedan 25 miliona eura.

Dora Maar je bila ljubavnica Pabla Pikasa i muza sedam godina. Slika je visila u njegovom domu do smrti 1973.

Gospodin Brand je prošle godine punio naslove novina nakon što je pronašao vizantijski mozaik Svetog Marka. Uzet je iz crkve na Kipru sedamdesetih godina.

Osvojio je međunarodno priznanje 2015. godine kada je pronašao Hitlerove konje - dvije bronzane statue nacističkog vajara Jozefa Toraka.

"Svi su pretpostavili da je uništeno - to se dešava sa 90% ukradene umetnosti, jer se ne može staviti na prodaju", rekao je za holandski list De Volkskrant, dodajući da ga je, nakon što je oporavio sliku, obesio na svoju zid za noć "i temeljito uživao".

Kako ga je pronašao?

Potraga za ukradenim portretom gospodina Branda počela je 2015. godine nakon što je čuo da je "Pikaso ukraden sa broda" kružio među kriminalcima u Holandiji, iako nije znao koja je to slika.

Nakon nekoliko godina potrage, gospodin Brand je razradio da je slika Buste de Femme (Dora Maar) - takođe poznata kao Portret Dore Maar.

Dora Maar, rođena Teodora Markovič 1907. godine, bila je poznati fotograf i umjetnik. Bila je u vezi sa Pikasom od 1936. do 1943. godine. Umrla je 1997. u 89. godini života.


Slika je ukradena sa Coral Islanda, luksuzne jahte koja pripada saudijskom milijarderu Sheikhu Abdul Mohsen Abdulmaliku Al-Sheikhu, dok je bila usidrena u Antibu radi obnove.

Kada je tačno znao koje je umjetničko djelo tražio, mogao je da apeluje na ljude koji su ga možda nenamjerno kupili. Ranije ovog mjeseca dobio je i odgovor.

"Dva predstavnika jednog holandskog biznismena su me kontaktirala, rekavši da je njihov klijent imao sliku. Bio je na svome kraju", rekao je on za AFP. "Mislio je da je Pikaso dio legitimnog posla. Ispostavilo se da je posao bio legitiman - ali način plaćanja nije bio".

Zatim su donijeli remek-djelo u njegov stan u Amsterdamu, umotan u čaršav i neke crne vreće za smeće.

Policija u Francuskoj i Holandiji izjavila je da neće procesuirati posljednjeg vlasnika slike. Sada ga drži osiguravajuće društvo, koje će odlučiti šta dalje.

 
Izvor: bbc

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog