Svijet

ЕУ забрањује пластичне тањире, прибор, сламке

У земљама-чланицама ЕУ убудуће ће бити забрањени пластични предмети за једнократну употребу као што су тањири, прибор за јело или сламке за пиће. То је превиђено новим законом који је одобрио европски парламент.

За договор постигнут с министрима ЕУ гласало је 560 посланика, 35 их је било против и 28 уздржаних.

Како се наводи у саопштењу, од 2021. забрањени у ЕУ ће бити прибор за јело за једнократну употребу, пластични тањири за једнократну употребу, пластичне сламке, штапићи за уши израђени од пластике, пластични штапићи за придржавање балона, оксоразградива пластика и кутије за храну и чаше од експандираног полистирена.

Према подацима Европске комисије, више од 80 одсто морског отпада је пластика. Производи обухваћени овим новим законом чине 70 одсто свих предмета у морском отпаду. Због своје споре разградње пластика се накупља у морима, океанима и на плажама земаља ЕУ и широм света. Пластични остаци налазе се у морским животињским врстама – попут морских корњача, фока, китова и птица, али и у рибама и шкољкама, а тиме и у прехрамбеном ланцу људи.

Државе чланице ће до 2029. године морати да омогуће поновно прикупљање 90 одсто употребљених пластичних боца, а до 2025. најмање 25 процената материјала из којег су те боце израђене мораће бити прикладно за рециклирање. До 2030. године удио материјала који се може рециклирати мораће да буде барем 30 одсто.

Овим законодавством предвиђа се и обавезно постављање ознака о негативном утицају који на околину има бацање цигарета с пластичним филтерима те пластичних чаша и влажних марамица, стоји у саопштењу, преноси портал Индекс.

Савјет министара ЕУ треба сада и формално да усвоји овај закон, након чега ће услиједити објава у службеном листу Европске уније, а након тога државе чланице ЕУ имаће двије године да тај закон уврсте у своје законодавство.

 


Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog