Svijet

Zuzana Čaputova predsjednica Slovačke

Zuzana Čaputova izabrana je na novog predsjednika Slovačke, saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Na osnovu prebrojanih 98,1 odsto glasova, Čaputova je u drugom krugu predsjedničkih izbora održanim juče osvojila 58,3 odsto glasova, a njen protivkandidat Maroš Šefčovič 41,7 odsto.

Čaputova će biti prva žena na funkciji predsjednika Slovačke.

Šefčovič je priznao poraz i čestitao pobjedu protivkandidatu.

Obraćajući se pristalicama, Čaputova se rekla da je srećna ne samo zbog rezultata izbora, već što je pokazala da je moguće ne podleći populizmu, reći istinu i izazvati interesovanje bez agresivne retorike.

- Sve je počelo na lokalnim izborima prošle godine, potvrđeno je predsjedničkim i vjerujem da će se nešto slično desiti i na izborima za Evropski parlament u maju - naglasila je Čaputova.

Čaputova će na dužnost predsjednika stupiti 15. juna. Ona će od proglašenja nezavisnosti Slovačke 1993. godine biti peti predsjednik.

Ona je pobijedila u prvom krugu 16. marta osvojivši 40,5 odsto glasova, dok je njen protivkandidat Šefčovič dobio 18,7 odsto.

Čaputova je kandidat partije Napredna Slovačka koja nema svoje poslanike u parlamentu, dok se Šefčovič kandidovao ispred stranke Smer.

Predsjednik Slovačke nema veća ovlaštenja, ali može da stavlja veto na imenovanja viših službenika tužilaštva i pravosuđa, što je, prema ocjeni analitičara, ključno u borbi protiv korupcije.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog