Vijesti

Čeoni režanj - 10 godina Frontala

Dio mozga koji je uključen u planiranje, rezonovanje, rješavanje problema, rasuđivanje, kontrolu emocija kao što su empatija, plemenitost i ponašanje naziva se frontalni režanj.

Kada smo prije 10 godina od riječi FRONT i PORTAL napravili složenicu, dali smo joj za misiju da na ovom dijelu interneta upravo radi posao čeonog režnja.

Jedan portal u toku radnog dana objavi najmanje 50 informacija. U BiH postoji nekoliko hiljada online proizvođača sadržaja i svi oni žele da uđu u vaš mozak.

Najčešće se radi o informacijama koje vam uopšte nisu ni trebale, jer obično govore o ratovima, neuspjesima, stepenu mržnje, korupcije, političke netrpeljivosti, ekonomskog propadanja... ali vi to već znate.

Prije više od 10 godina rodilla se ideja o slobodnom mediju. Od ideje štampanog magazina do ideje originalnog portala je bio kratak put, a onda smo još 6 mjeseci radili na pripremi i izradi internet portala Frontal. 

1. aprila 2009. godine smo krenuli sa radom. Izdržali smo razne napade, podmetanja, plagiranje, hakovanje, jalovu istragu MUP-a i tužilaštva koja je otkrila ali nikada nije procesuirala hakere i još mnogo problema.

Frontal je davne 2009. godine pokušao da svojim čitaocima ponudi platformu koja ima pionirski značaj za razvoj interneta u Republici Srpskoj. Bez lažnih vijesti, klikbejt naslova, političkog uticaja i turbo-žutila pričali smo o životu kod nas.

Podsticali smo i druge da pričaju. Prvi smo medij iz Srpske koji je službeno "protvitovao" i intenzivno radio na promociji tvitera kao društvene mreže koja je posebno važna za dijalog. Otuda i #TviterizacijaRS.

Prije 10 godina smo prvi dali priliku blogerima da dobiju svoje mjesto pod medijskim suncem. Mnoga u to vrijeme nepoznata a sada veoma poznata lica iz medija, politike i javne scene i društvenih  mreža su svoju priliku da napišu blog kao autorski tekst dobili upravo na Frontalu. Bez cenzure, bez interesa, bez uslova. Među njima je i prije 10 godina bilo narodnih poslanika, lidera stranaka, umjetnika, menadžera, običnog pametnog svijeta i - Puhalo. Promovisali smo tada blog kao slobodni medijski prostor, a sa ove distance vidimo i kao najveću razliku Frontala i drugih medija. Prije 10 godina.

Objavili smo četiri izdanja knjige „Samo frontalno“ koja je prema riječima izdavača među  najtiražnijim i najprodavanijim knjigama u Srpskoj. 

Političari su bili lijeni da pišu, a voljni da populišu.

Mnogo je još toga u čemu smo bili ispred svog vremena i okruženja. Nisu nas zaustavili svi problemi. Lista onih koji nas ne vole, posebno političara,  je sve duža i to je jedino mjerilo uspjeha u zemlji u kojoj su mediji većinom crne hronike na platnom spisku određene političke opcije. 

I tako će ostati. 

Većina će koristiti internet za zabavu, a mi ćemo i dalje pokušavati da spasimo mozak.

Idemo dalje!

 

Redakcija portala Frontal

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog