Svijet

Najbogatiji čovjek Hong Konga otvara budistički muzej vrijedan 380 miliona dolara

Hong Kongov najbogatiji čovek otvara više-milionski budistički muzej umjetnosti u manastiru, piše Si-En-En.

Poslovni tajkun Li Ka-shing poznat je kao veliki filantrop, doprinoseći milione univerzitetima i bolnicama u istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi. On je takođe obećao podršku za spasilačke napore nakon cunamija u Indijskom okeanu 2004. i potresa u Sečuanu 2008. godine.

Sada 90-godišnjak, čije bogatstvo Forbs procjenjuje na 33,4 milijarde dolara, skrenuo je pažnju otvaranjem muzeja u manastiru Tsz Shan.

Muzej, koji je koštao oko 382 miliona dolara prema Li Ka Shing Fondaciji, nalazi se u podnožju ogromne bronzane statue Guanyin, boginje milosrđa, koja se uzdiže nad manastirom, čiju je izgradnju takođe finansirao Li.


Muzej sadrži 100 statua Bude, kao što je detaljno navedeno u izjavi izdatoj od strane "CK Hutchison Holdings Ltd", kompanije na čijem je Li čelu.


Muzej, koji je besplatan za sve posjetioce, biće zvanično otvoren 1. maja, ali je svečano otvaranje održano prošle nedelje. Njegova kolekcija nastoji da "ispriča priču o budizmu i kako preživljava dok se kreće kroz istoriju", rekla je Liova kompanija.


Muzeju je građen tri godine i sadrži relikvije koje je uglavnom donirao Li ili njegova fondacija, koja je osnovana 1980. godine.

Obraćajući se više od 2000 gostiju na ceremoniji, premijerka Hong Konga Carrie Lam je rekla: "Smještena u velikom opusu prirode, gdje brežuljci obloženi stablima gledaju na smirujuća mora, mirna atmosfera Tsz Shan manastira nudi užurbanom svijetu blaženo utočište gdje mogu ostaviti buku iza sebe i opustiti svoj um."


"Neprocjenjiva zbirka budističkih statua, slika, rezbarija i sutri smještenih u budističkom muzeju umjetnosti Tsz Shan predstavlja ne samo prosvijetljene ideale i kulturnu sferu zen budizma, već će takođe pružiti osnovu za kulturne programe i aktivnosti", kazala je premijerka i dodala da će "vizuelna i književna kultura manastira i njegovog muzeja će bez sumnje poslužiti kao miran prostor za razmišljanje i uvažavanje budističke umjetnosti za naše građane i posjetioce."

 

Izvor: cnn

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog