Nauka

U potrazi za ekološkim građevinskim materijalima naučnici izumili "transparentno drvo"

Novi materijal bi mogao zamijeniti plastiku ili staklo u izgradnji energetski efikasnih kuća.

U eri staklene i čelične konstrukcije, drvo može izgledati kao stara škola. Ali sada istraživači kažu da su dali drvo na preradu kako bi proizveli materijal koji nije samo čvrst, već i transparentan i sposoban za skladištenje i oslobađanje toplote.

Istraživači kažu da bi se materijal mogao koristiti u izgradnji energetski učinkovitih kuća, te da se nadaju da će razviti biorazgradivu verziju kako bi povećali svoje ekološke akreditive kao alternativu plastici, staklu ili čak cementu.

„Pripremili smo materijal koji je multifunkcionalan - može vrlo dobro prenositi svjetlost i takođe može skladištiti toplotu. Kombinovali smo ove dvije funkcije u jednom materijalu”, rekao je Celine Montanari iz Kraljevskog tehnološkog instituta KTH u Štokholmu.

Tim je uzeo drvo balsa ili balzovinu i uklonili njegov lignin - komponentu drveta koja mu daje snagu i boju. Akrilik, koji nije biorazgradiv i vodootporan, uveden je u ostala tkiva gdje je ispunio i sitne pore ostavljene uklanjanjem lignina i šupljine koje su unosile vodu u drvo. To, kako je rekao Montanari, ne samo da je pomoglo u održavanju strukture drva, već je i obnovilo njegovu snagu i poboljšalo njegove optičke osobine. 

U najnovijim radovima akril je bio pomiješan sa drugom supstancom zvanom polietilen glikol, koja dobro prožima drvo. Ono što je najvažnije, polietilen glikol ima još jednu osobinu: kada se zagrijeva, on apsorbuje energiju i topi se, ali kada temperatura padne, stvrdnjava, oslobađajući energiju u procesu. Istraživači kažu da ovo svojstvo znači da bi se njihovo transparentno drvo moglo koristiti za energetski efikasnije zgrade, a energija uhvaćena od sunca tokom dana bila bi puštena kasnije u unutrašnjost.

Materijali koji sadrže supstance koje mogu na takav način skladištiti i oslobađati toplinu nisu nova ideja u građevinskoj industriji. Međutim, tim kaže da je njihov pristup drugačiji jer koristi prirodni materijal koji smanjuje potrebu za materijalima na bazi nafte i emisijama CO2.

Međutim, Montanari je rekao da još ima dosta posla - uključujući zamjenu akrila biorazgradivom alternativom za neke primjene, povećanje proizvodnje materijala i izvođenje kompjuterskih modela zgrada kako bi se vidjelo kako se transparentno drvo uspoređuje sa staklom.

Mark Miodownik, profesor materijala i društva na Univerzitetskom koledžu u Londonu, koji nije bio uključen u istraživanje, upozorio je na biorazgradive materijale, rekavši da će drvo učiniti manje ekološki održivim, ne više.

On je rekao da građevinski materijali moraju biti reciklabilni i ponovo upotrebljivi, a ne biorazgradivi.

 

Izvor: theguardian

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog