Vijesti

Dodik: Opozicione partije iskoristile mandate koji im ne pripadaju i zaposlile preko 400 svojih ljudi

“Znate li vi kakva bi to politička bomba bila da smo mi u decembru pokazali svijetu da smo završili Vijeće ministara, kao što je jednako loša da nakon pet mjeseci to nismo uradili", rekao je u intervjuu za BHRT, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik ovakvu nemougćnost uspostavljanja Savjeta ministara BiH naziva uzurpacijom političkih prava i ne može da shvati zbog čega se razvlače pregovori o formiranju Savjeta ministara, kao i zbog čega se postavljaju pitanja poput ulaska Demokratske fronte u vlast ili formiranja Bh. bloka.

“Mi se dogovorimo sa Izetbegovićem koji pristane i kaže OK, ide predsjedavajući Srbin i tri ministarstva, ide tri ministra Bošnjacima, tri Hrvatima. Zato što je predsjedavajući Srbin, Bošnjaci biraju prvi, Hrvati drugi, mi treći. I to je fer. I sve je to bilo uredu i hajde da samo napravimo neku izjavu, koju napravi Bakir Izetbegović. Tu istu izjavu koju je napravio Bakir Izetbegović parafiramo ja i Čović, a on kaže “moram da još vidim”. A onda nakon dan shvatimo, ulazi Željko Komšić i njegov DF. OK, to je na bošnjačkoj strani. On traži sada od srpske strane da pored predsjedavajućeg imamo samo dva ministra, jer zaboga ulazi Željko Komšić. Hoću li ja da dovedem Marka Pavića. Hoćeš da dovedem Stevandića, Dragana Čavića ili da dovedem Peru Đokića i kažem “šta je s njima, imaju i oni svoje poslanike unutra”, kazao je Dodik.

Dodik je naglasio da on nije protiv Bosne i Hercegovine, ali da je protiv neproduktivnih elita i kod Srba i kod Bošnjaka.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, Dodik kaže da je ova institucija odavno dobila političke konotacije i kako smatra ovaj sud “odmetnutom strukturom koja “isključivo radi pod motivacijom vanjskih inputa koje dobija, prije svega od okruženja oko visokog predstavnika ili nekih moćnih ambasada u BiH”.

Dodik kaže kako je kao “selektor političke reprezentacije iz Republike Srpske” želio da i opozicione političke partije iz tog entiteta participuju u vlasti na državnom nivou, ali su one to odbile. Zamjera im da su uzeli pet mjeseci mandata koji im ne pripada, i da su taj period, kako tvrdi, iskoristili za zapošljavanje preko 400 svojih ljudi u različitim institucijama na nivou BIH.

“Naravno da ćemo reagovati. Moraju svi otići van, ionako ima previše zaposlenih tamo, ionako moramo da izvršimo reformu javne uprave pa i na nivou BiH”, ocjenjuje Dodik.

 

Izvor: bhrt

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog