Vijesti

УНЕСКО уврстио прашуму Јањ на тентативну листу БиХ

Центар за свјетску баштину УНЕСКО прихватио је Тентативни лист за номинацију строгог природног резервата прашума Јањ у оквиру проширења међудржавног серијског добра Исконске букове шуме Карпата и других регија Европе, и ово природно добро Републике Српске је стављено на тентативну листу БиХ.

Тентативна листа је попис оних подручја који се налазе на територији земаља чланица,  за које се сматра да су релевантне за упис на Листу свјетске баштине.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је око пола године радило на припреми потребне документације,  како би се прашума Јањ нашла на овој листи, која је регистрована код УНЕСКО Центра за свјетску баштину. 

Ово представља први корак у процесу номинације природног добра за Листу свјетске природне баштине, након којег ће Министарство припремити номинациони документ за уврштавање прашуме Јањ на Листу свјетске природне баштине, о чему коначну одлуку доноси УНЕСКО.  


Уколико УНЕСКО да потврдан одговор, прашума Јањ добиће ласкаву титулу свјетског природног добра, чиме се отварају могућности за промоцију природног богатства Републике Српске, научна истраживања, промоцију туризма. Прашума Јањ представља нетакнути природни резерват,  због чега је и погодна за научна истраживања.

Прашума Јањ је друго природно добро Републике Српске које је стављено на тентативну листу БиХ. Прије двије године на ту листу стављена је прашума Перућица, која се налази у Националном парку Сутјеска.

 
Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog