Vijesti

Parlament BiH ima samo dva dana da dostavi imena delegacije Savjetu Evrope

Parlament Bosne i Hercegovine je upozoren da ima još samo dva dana da podnese imena svoje delegacije Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PACE) - ili da rizikuje da u Skupštini nema bosanskih članova za cijelu 2019. godinu, saopšteno je na sajtu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Izvjestioci za monitoring BiH od strane Savjeta Evrope, Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP / CD), pisali su danas predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izražavajući zabrinutost zbog „visokog nivoa“ mogućnost “da propuste zakonski rok do ponoći 6. aprila 2019. godine.

Prema pravilima PSSE, parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Savjeta Evrope, ima pravo da pošalje delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali su mjesta prazna od januara 2019. godine.

Ko-izvjestioci su napisali da su „dobro poznavali politički kontekst u Bosni i Hercegovini“ i činjenicu da bi pregovori o formiranju vlade na državnom nivou mogli imati uticaja na imenovanje bosanske parlamentarne delegacije.

Međutim, dodali su da "odsustvo bosanske parlamentarne delegacije u Skupštini je veoma loš signal o sposobnosti  zemlje da poštuje svoje obaveze u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava".

Zaključili su: "Dijalog je jedna od osnovnih vrijednosti Skupštine, ali ne može ga sama kultivisati."

 

Izvor: assembly.coe.int
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog