Republika Srpska

Vlada će tražiti rješenja za povećanje penzija

Vlada Republike Srpske redovno usklađuje penzije u skladu sa povećanjem prosječne plate i punjenjem budžeta i opredijeljena je da i dalje razgovara sa penzionerima radi pronalaska rješenja za poboljšanje njihovog materijalnog položaja, izjavila je danas pomoćnica ministra za rad i zapošljavanje Srpske Mira Vasić.

- Materijalni položaj penzionera u Srpskoj nije zadovoljavajući, ali se ne može zanemariti ni to da je u posljednjih nekoliko godina došlo do povećanja penzija za 23,17 odsto, dok je u tom periodu rast plata bio veći od četiri odsto - rekla je je Vasićeva novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske.

Vlada Srpske, kako je navela, vodi računa o materijalnom položaju penzionera, da će intenzivno tražiti rješenja za povećanje penzija.

Ona je podsjetila da je u duhu programa ekonomskih reformi cilj da se prosječna plata u Srpskoj poveća na 1.000 KM.

- Ako bude sve kako je Vlada zacrtala, nadamo se i da će penzije rasti kao i u prethodnom periodu. Penzije kod nas nisu znatno niže nego u okruženju - dodala je Vasićeva.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da će penzioneri Vladi Srpske uputiti inicijative u vezi sa rastom penzija u skladu sa rastom plata, te poštovanjem dogovorenog procentualnog odnosa između visine prosječne penzije i prosječne plate.

- Ranije je dogovoreno da prosječna penzija ne smije ići ispod 43,5 odsto od iznosa prosječne plate u Srpskoj. Sada je prosječna penzija ispod tog procenta i ići ćemo prema Vladi Srpske s tim ili da to dogovoreno mijenjamo ili da ispoštujemo - naglasio je Rakulj.

On je napomenuo da će aprilske penzije u Federaciji BiH porasti, te da bi trebalo da tako bude i u Srpskoj, s obzirom na to da su uvećani svi ekonomski i finansijski pokazatelji.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, iako najavljen, nije prisustvovao ovom sastanku, zbog, kako je rečeno novinarima, vanrednih obaveza.

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog