Vijesti

Danas svečana dodjela dozvola operaterima za uvođenje 4G mreže u BiH

Danas će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH biti svečano uručene dozvole telekom operaterima za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje elektronskih komunikacijskih usluga putem mobilnih pristupnih sistema, tj. za uvođenje 4G mreže.

Slijedom donošenja Odluke o dodjeli dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga posredstvom mobilnih pristupnih sistema, odnosno uvođenju 4G mreže, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić će uručiti spomenute dozvole stakeholderima, tj. telekom operaterima u BiH.

Direktor Regularotne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač rekao je da će 4G mreža kod svih operatera biti uspostavljena u narednih pet godina te da su tri telekom operatera u našoj zemlji spremna za implementaciju ove mreže. Kako kaže, prvi put se ide pokrivanjem teritorije za razliku od ranijeg pokrivanja stanovništva.

"BiH će u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina", kazao je Kovač. On je dodao da je uvjeren kako će telekom operateri za godinu "pokriti" 60 posto naseljene teritorije te da je rok produžen na pet godina radi pokrivanja kompletne teritorije. 

Savjet ministara BiH još ranije je usvojilo odluku o uvođenju 4G mreže na teritoriji naše države. Nedavno je rečeno da će naša zemlja u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina, a da će 60 posto naseljene teritorije biti pokriveno za godinu.

4G bi korisnicima u Bosni i Hercegovini mogao biti dostupan već u maju ove godine.

 

Izvor: klix
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog