Republika Srpska

Savez sindikata Srpske potpisao Memorandum o razmijevanju i saradnji sa EPF-om

Savez sindikata Republike Srpske i Društvo za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom (EPF) a.d. Banja Luka potpisali su danas Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Potpisivanjem ovog Memoranduma, Savez sindikata Republike Srpske iskazao je namjeru i opredjeljenost da radi na informisanju, promovisanju, isticanju značaja, prednosti i neophodnosti dobrovoljne penzije. Memorandum je u ime Saveza sindikata Republike Srpske potpisala predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić, a u ime Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Banja Luka, direktor Društva Tomaž Završnik. 


"Mi smo u zadnjih pola godine ostvarili saradnju sa Evropskim dobrovljnim penzijskim fondom. Potpisivanje ovog Memoranduma će stvoriti jedan povoljniji odnos između EPF-a i Saveza sindikata koji predstavlja radnike. Ovom fondu su prišle tri velike naše sindikalne organizacije, to su Pošte Republike Srpske, Destilacija Teslić, NLB banka i još neke druge", kazala je Ranka Mišić.

Ona je istakla da posljednja mjerenja u 2018. godini pokazuju da je broj zaposlenih bio 266 309, a prosječna plata za mjesec februar iznosila 896 KM, te da je broj penzionera u februaru 2019. iznosio 261 323, što je otprilike 5 000 više radnika u odnosu na penzionere.

"Znamo da oblik penzijskog osiguranja koji imamo u Republici Sprskoj dolazi u jednu ozbiljnu situaciju kada je omjer 3 zaposlena i 1 penzioner, a sada imamo izjednačenu situaciju. Ono što je značajno jeste da je prosječna penzija u februaru 2019. iznosila 374,57 KM, najniža plata za staž od 40 godina i više iznosila je 383,87 KM, odnosno najniža prosječna penzija za puni staž osiguranja od 40 godina 548,18 KM. Penzije su izuzetno niske i svake godine je sve nepovoljnija klima kada govorimo o broju zaposlenih i broju penzionera. Ono što je nama još važno jeste da EPF trguje sa državom, odnosno da kupuje hartije od vrijednosti koje prodaje Republika Srpska na tržištu, odnosno Bosni i Hercegovina, što garantuje neku sigurnost, tačnije smanjeno je rizično ulaganje", istkla je Mišićeva.

Savez sindikata Republike Srpske će, zajedno sa EPF-om, biti na raspolaganju za sve informacije o dobrovoljnom penzijskom osiguranju i prednostima ovog vida štednje, te koracima u proceduri pristupanja Evropskom doborovoljnom penzijskom fondu.

“Za nas je veliki korak što smo postigli dogovor i potpisivanje Memoranduma sa najvećim Sindikatom u Republici Srpskoj. To je samo jedan u nizu koraka, a sada je na nama da zajedno sa Sindikatom, poslodavcima i pojedincima izgradimo to povjerenje koje mislimo da ćemo svakako postići i opravdati u nekoj bližoj budućnosti”, kazao je Tomaž Završnik, direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom i dodao da se to povjerenje izgradilo time što su već bile prve isplate u 2018. godini.

On je istakao da  EPF do sada broji oko 5 000 osiguranika, preko 27 poslodavaca i nekoliko fizičkih lica koja su se individualno uključili.

 

 

Frontal/Danka Savić

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog