Vijesti

"Princip": Crnadak od MIP-a napravio firmu PDP-a

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak ostaće upamćen po nezakonitom zapošljavanju bliskih mu ljudi i po tome što je od ove vrlo značajne institucije, a posebno "svog" kabineta napravio "firmu u kojoj dominiraju članovi PDP-a", tvrdi sagovornik portala "Princip".

Prema njegovim riječima, "uhljebljenje" na Crnatkov način, koji je šansu za napredovanjem davao samo i isključivo "svježe" zaposlenim, ali ne i dokazanom i iskusnom kadru sa višegodišnjim stažom u MIP-u, postalo je još izraženije nakon odluke predsedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povlačenju jednog broja srpskog kadra iz ambasada i DKP-ova.

Sagovornik portala koji dobro poznaje situaciju u ovom ministarstvu rekao je da je dovoljno napomenuti da je do kroz kabinet šefa diplomatije BiH u tehničkom mandatu prošlo oko 20 savjetnika.

- Gotovo svi oni prešli su u državnu službu i to na vrlo sumnjiv način, uglavnom kroz namještene konkurse u čemu, naravno, nije bila zanemarljiva ni uloga Agencije za državnu službu koja vodi cijeli postupak javnih oglasa - naveo je isti izvor.

On je dodao da su svi ti silni Crnatkovi savjetnici, nakon prijema u državnu službu, odmah raspoređivani u diplomatsko-konzularnu službu i to, uglavnom, na vrlo privlačnim i atraktivnim destinacijama poput Beograda u kome odnedavno "stoluje" i Dragiša Delić.

- On je primljen kao savjetnik ministra, a onda je, putem konkursa, postavljen za pomoćnika ministra, da bi se na kraju obreo u DKP BiH u Beogradu, na poziciji atašea za kulturu, odnosno direktora nepostojećeg Kulturnog centra. Bez obzira na to, on će svakog mjeseca primati platu u iznosu od oko 4.000 evra i koristiti sve druge privilegije, a što se kulture tiče, ona će malo sačekati - ocijenio je ovaj izvor.

Nezamislivo brzo napredovanje u karijeri imao je i Branislav Rakić, koji je, odmah nakon što je "uskočio" u državnu službu, otišao u Ambasadu BiH u Moskvi gdje je proveo tri godine na poziciji zamjenika ambasadora. On se nedavno vratio iz Moskve i već je zaposjeo mjesto otpravnika poslova u Ambasadi BiH u Zagrebu.

Zajedno sa Rakićem u Moskvu je otišao i Crnatkov savjetnik Cvijan Tešanović koji se tamo i dalje nalazi i vjerovatno mu se, kako to procjenjuje sagovornik, sprema novo rješenje za neku novu destinaciju.

Isti izvor ističe da rješenje čeka i Marija Milić, savjetnik bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koju je Crnadak naprasno, kao važan kadar PDP-a, uzeo za svog savjetnika i koja je u zgradu MIP-a u Sarajevu ušla toliko puta da se može prebrojati na prste jedne ruke.

Na podugačkoj listi sa imenima PDP-ovog kadra, koji su astronomskom brzinom ušli u svijet diplomatije, nalazi se i Predrag Đokić.

- On je, u vrijeme ministrovanja Mladena Ivanića, primljen kao vozač, da bi dolaskom Crnatka bio unapređen u najviše diplomatsko zvanje - ministra savjetnika i šefa kabineta. Odnedavno je u Ambasadi u Berlinu na poziciji otpravnika poslova. Prije četiri godine u toj istoj ambasadi, Đokić je bio na najnižoj diplomatskoj poziciji - naglašava sagovornik.

On je upitao koliko njemačko Ministarstvo inostranih poslova može takve ljude smatrati relevantnim sagovornicima.

Na Crnatkove nezakonite poslove ovih dana ukazala je i Sindikalna organizacija MIP-a čiji čelnici će, kako najavljeno, danas i u oči reći ministru u tehničkom mandatu sve što misle o njemu i njegovom "ministrovanju".

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog