Vijesti

Dodik otvorio 22. Međunarodni sajam privrede u Mostaru

U Mostaru je u toku ceremonija otvaranja 22. po redu Međunarodnog sajma privrede, a nakon zvaničnog otvaranja prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjednišva BiH Milorad Dodik i proglasio sajam otvorenim.

Dodik je naglasio kolika je važnost ovog sajma te da on nije samo susret privreda, već i susret kultura, susretljivosti i želje za prijateljstvom.

"Ovaj sajam je sad već postao tradicionalan i najveća sajamska manifestacija u BiH, mjesto gdje se okupljaju privrednici da bi se susreli, promovisali svoje poslove, napravili dobre poslove i došli ponovo sa nadom iduću godinu da vide šta će sve od toga uspjeti. Manifestacija koja je počela prije 22 godine u Mostaru, sigurno tada nije pretendovala da bude ovako moćna i zapažena. Činjenica da je zemlja partner ovaj put NR Kina svakako govori o snazi ovog sajma. Svakako želim i da ukažem na činjenicu da je prošle godine zemlja partner bila Srbija, koja danas ima najbržu rastuću ekonomiju u regionu i zato se još jednom zahvaljujem predsjedniku Vučiću.", rekao je Dodik poželivši uspjeh i dobre poslovne angažmane svim izlagačima.


Mostarski sajam je jedna od najznačajnijih i najposjećenijih manifestacija u regiji, koji se održava u Slobodnoj zoni Hercegovine, na 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora, tokom kojeg će više od 860 izlagača iz 27 zemalja predstaviti proizvode i usluge posjetiocima iz četrdesetak zemalja.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su brojni gosti iz svijeta politike, privrede, kulture i sporta, vjerski velikodostojnici i brojni dužnosnici i gosti. Sajmu prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Zemlja partner ovogodišnjeg mostarskog sajma je Narodna Republika Kina.


Prisutnima se u ime NR Kine obratio Džang Šenfeng, potpredsjednik Kineskog savjeta za promociju međunarodne trgovine.


Pored Kine, na ovogodišnjem sajmu izlagaće privrednici iz još tridesetak zemalja svijeta, iz svih oblasti.

Privredna društva iz Republike Srpske predstaviće se na zajedničkom štandu na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Na zajedničkom štandu površine 100 metara kvadratnih predstaviće se osam privrednih društava, dok će više od 80 kompanija iz svih sektora privrede biti predstavljeno putem kataloga, saopšteno je iz Privredne komore Srpske.

U okviru manifestacije, Privredna komora će promovisati i međunarodne projekte podrške, Evropsku mrežu preduzetništva, projekat sertifikacije opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, kao i projekat jačanje procesa intelektualne svojine i tehnološkog transfera u sektorima zelene mobilnosti.

Organizator nastupa privrednika iz Srpske je Privredna komora Republike Srpske, uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.

I privrednici iz Srbije učestvovaće na Sajmu u Mostaru na nacionalnom štandu Srbije koji organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Međunarodni sajam privrede će trajati do subote, 13. aprila.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog