Zanimljivosti

У Београду ускоро отварање "Старбакса", али на ћирилици

У Београду ће у понедјељак, 15. априла, бити отворен први "Старбакс", а натпис чувеног бренда биће исписан и ћирилицом.

Србија је једина земља бивше Југославије гдје је дошао "Старбакс", који је пристао да његов лого буде исписан на ћирилици као што је још само у Москви, јавља ТВ "Пинк".

Према истом извору, до краја године у Београду ће бити отворено још 10 "Старбаксових" локала, а натпис на ћирилици је изричит услов који је поставио замјеник градоначелника Београда Горан Весић.

Градска управа Београда увелико ради на томе да сви велики страни трговински ланци који послују у Београду ускоро своје фирме истакну и на ћириличном писму, а у току су преговори са чувеним ланцем брзе хране "Мекдоналдс", чији ће назив ускоро такође писати на ћирилици.

Весић је раније рекао новинарима да је то још један примјер промовисања ћирилице и услов који је постављен компанији "Старбакс".

- Мој услов приликом преговора са `Старбаксом` био је да натпис, осим на латиници, буде и на ћирилици. Ако сами не цијенимо своју културу, неће је цијенити ни други - рекао је Весић.

Он је истакао да град Београд жели да помогне да се очува ћирилица и да ће као град дати конкретан допринос, тако да ће Скупштина града на данашњој сједници донијети прву конкретну одлуку с циљем заштите и промовисања ћирилице, која ће се односити на фирме.

- Пред одборницима ће се наћи одлука према којој ће град Београд свим правним и физичким лицима који су закупци пословног простора у просторијама где је власник град Београд дати додатни попуст од пет одсто уколико имају истакнуту фирму на ћирилици - рекао је Весић.

Он је најавио да ће се у наредном периоду осмислити и друге мјере из надлежности града Београда с циљем заштите ћирилице.

- Ћирилица и латиница су наша писма, али ћирилица је наше изворно писмо и мислим да као локална самоуправа имамо обавезу да учинимо све да промовишемо ћирлицу и да је додатно заштитимо - истакао је Весић.

 

Извор: Срна
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog