Vijesti

Obilježeno 27 godina od oslobođenja grada Zvornika

U Zvorniku je danas služen pomen i položeni vijenci kod centralnog spomenika za 1.080 boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, povodom obilježavanja Dana oslobođenja grada Zvornika - 9. aprila.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položili porodice poginulih boraca, predstavnici grada Zvornika, Gradske boračke organizacije, Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, ratnih vojnih invalida, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i parlamentu BiH, te odbornici u Skupštini grada Zvornika.

Nekadašnji komandant Zvorničke pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević istakao je da su ovo dani kada se treba sjetiti vremena u kojem su pojedinci pomislili da Zvornik može pripasti samo njima, a nikako drugima.

On je podsjetio da je to bio period kada su Srbi u Zvorniku bili lišeni osnovnih prava i sloboda, kada nisu imali pravo na svoj grad.

- Ali, zahvaljujući ljudima koji su u to vrijeme razumjeli političku situaciju i smogli snage da se organizuju i odbrambeno i vojno, svi ekstremni elementi koji su mislili da je grad njihov, protjerani sa područja grada - rekao je Pandurević.

Ističući da je nakon toga uspostavljena vlast naroda i onih koji žele da žive u miru i slozi sa svim ostalim u Zvorniku, Pandurević je naveo da se u toku rata žestoko branilo ono što je ostvareno u aprilu 1992. godine.

- Ubrzo poslije toga formirana je Zvornička brigada, koja je u slavnim danima ratovanja odbranila područje Zvornika i stvorila uslove za nesmetan rad i život privrede - naglasio je Pandurević.

On je rekao da su sada u Zvorniku stvoreni ravnopravni uslovi za sve koji žele da zajedno sa drugima žive i grade Zvornik, da izgrađuju privredu i da im Republika Srpska bude u srcu.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Staka Petrović naglasila je da je veoma važno da se obilježava oslobođenje grada Zvornika.

Ona je zahvalila svima koji su učestvovali u oslobađanju grada, posebno onima koji su dali živote za ovaj grad kako bi sadašnja i buduća pokoljenja živjela u miru i slobodi.

Petrovićeva je istakla da boračke porodice žive solidno, da imaju primanja, da su stambeno obezbijeđene, te da je u toku zbrinjavanje onih koji nemaju smještaj.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Lazar Ristić podsjetio je da je Zvornik oslobođen 9. aprila 1992. godine od ekstremista i barikada preko kojih je Srbima bilo zabranjeno kretanje.

On je naglasio da rat nije donio nikome dobro, pa ni Zvorniku, te poželio da ne bude više ratova.

Ristić je rekao da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu na području Zvornika poginulo 566 boraca Vojske Republike Srpske, ranjeno ih je više od 700, dok se 32 srpska borca vode kao nestala.

Prva žrtva u Zvorniku, 9. aprila 1992. godine bila je srpska, i to Rade Radović zvani Luka, a dan poslije ubijen je zastavnik Miko Stanojević, dok je ranjeno nekoliko vojnika u zasjedi koju su organizovali muslimani iz Sapne, tadašnje zvorničke mjesne zajednice, podaci su Boračke organizacije grada Zvornika.

U okviru obilježavanja Dana oslobođenja Zvornika, prisutni su obišli Spomen- sobu, dok je na svečanoj akademiji govorio prvi predsjednik opštine Zvornik iz 1992. godine Brano Grujić.

Na akademiji su članovi Pozorišta mladih Zvornik govorili o Milunki Savić, učesniku Prvog svjetskog rata, dok su članovi kulturno-umjetničkog društva pročitali pismo srpskih vojnika i oficira iz Velikog rata upućeno porodici jednog Austrijanca koji je govorio da je srpske vojnike odlikovala dobrota, plemenitost, habrost i junaštvo.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog