Vijesti

Sindikat odlučan: Stop radu nedjeljom

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske protivi se odluci o radnoj nedjelji.

U Sindikatu kažu da ovakvi uslovi čine da nerijetko radnici rade 24 časa na dan. Tvrde da se veliki broj radnika u malim trgovinskim objektima nalazi u sivoj zoni, što, kako kažu šteti i radniku i državi. 

Ukoliko Skupština grada Banjaluka usvoji danas rad nedjeljom, to neće uroditi plodom.

Ne postoji tolika radna snaga, niti kupovna moć da bi bilo potrebe za radom 24 časa dnevno, mišljenja su u Sindikatu.

"Ako odluče da se radi nedjeljom, Sindikat neće odustati od toga da se rad nedjeljom ukine", poručuju iz Sindikata i dodaju da će to uticati na porodicu.

Iz Sindikata poručuju da će tražiti izmjene Zakona o trgovini i radu, a ako ne budu uspjeli u tome da se ukine rad nedjeljom, tražiće da se takav rad naplati i da se dobiju bolji uslovi.

"Rad za dane praznika je druga tema. Radnik treba da koristi dane, da uzima slobodne dana za vjerske praznike. Zakon o praznicima uređuje ovu oblast. U Sindikatu kažu, uputiće zahtjev Vladi Republike Srpske, načelnicima opština, Inspektoratu Republike Srpske, tržnim centrima da se naredni praznici ne rade. Da se odredi minimum objekata koji rade", kaže Goran Savanović, predsjednik STUD Republike Srpske.

Kao način borbe iz Sindikata poručuju da će se boriti na različite načine pa čak i protestima i obustavom rada,  a da će se naknadno odlučiti kada će i do toga doći.

 

Izvor: atvbl
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog