Zanimljivosti

Kako je Mercedes dobio ime?

Svjetski poznat proizvođač putničkih i teretnih vozila Mercedes, koji je slavu doživio stvaranjem vrhunskih luksuznih limuzina, imao je zanimljiv razvojni put i veliki broj legendarnih modela.

Ipak, mnogi ne znaju kako i zašto njemački proizvođač nosi španski naziv. Naime, Gotlib Daimler i Karl Benc su s proizvodnjom automobila počeli prije dobijanja službenog naziva.


Nastanak naziva Mercedes je usko vezan za austrijskog veletrgovca Emila Jelineka, koji je svojevremeno postavljen za generalnog konzula u Nici. On je iz Francuske naručio svoj prvi Daimler Benc automobil i automatski izazvao senzaciju na lokalnim ulicama.

Kao pravi trgovac, iskoristio je priliku i za zainteresovane lokalne moćnike počeo naručivati ova vozila. Popularnost Daimler Benc vozila je bila nezaustavljiva uprkos izuzetno visokoj cijeni.

Već 1900. godine Jelinek je od njemačkih konstruktora naručio novi automobil, ali pod uslovom da nosi ime njegove kćerke Mercedes. Prijedlog je prihvaćen, te je prvi Mercedes Jelineku isporučen 21. decembra 1900. godine.

Popularnost Mercedesa je rasla, pa su njegovi tvorci odlučili ovo ime 1902. godine i zakonski zaštititi. Već 1909. godine legendarnom nazivu je pripojen i zaštitni znak trokrake zvijezde, a već 1926. godine nastalo je puni naziv Mercedes Benz. Ostalo je stvar istorije.

 

Izvor: Index.hr
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog