Svijet

Džulijan Asanž uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa uhapšen je zbog navodnog kršenja kaucije u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je bio sedam godina, prenosi Gardijan.

Džulijan Asanž je uhapšen u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je osnivač Vikiliksa dobio utočište 2012. godine, uz kauciju u Velikoj Britaniji zbog navoda o seksualnom zlostavljanju  u Švedskoj.
 
U to vrijeme, Asanž je tvrdio da bi, ako bude izručen Švedskoj, mogao da bude uhapšen od strane SAD-a i suočiti se sa optužbama u vezi sa objavljivanjem stotina hiljada američkih diplomatskih kablova iz Vikiliksa-a.
 
Novinar i Asanžova podrška Džon Pilger pozvao je prošle nedjelje ljude da “izađu na ulicu ispred ambasade, zaštite ga i pokažu solidarnost sa hrabrim čovjekom”.
 
Američke vlasti nikada nisu zvanično potvrdile da su optužile Asanža, ali je u novembru 2018., greška u dokumentu podnesenom u nepovezanom slučaju nagovijestila da su krivične prijave možda bile pripremljene u tajnosti.
 
Odnos između Asanža i njegovih domaćina Ekvadora je tokom godina zahladnio. U martu je Asanžov pristup internetu bio prekinut i zabranjeno mu je imati posjetioce.
 
Predsjednik Ekvadora Lenjih Moreno rekao je da je Asanž "više puta kršio" uslove svog azila u ambasadi svoje zemlje u Londonu.
 
Moreno je objavio videozapis u kojem objašnjava svoju odluku o oduzimanju statusa azila Džulijana Asanža nakon sedam godina. Moreno se žalio na Asanžovo ponašanje i optužio ga da je bio uključen u "miješanje u unutrašnje poslove drugih država" dok je bio u ambasadi.
 
On je rekao da Asanžev azil "više nije održiv" jer je više puta kršio "jasne odredbe konvencija o diplomatskom azilu", navodeći nedavno curenje dokumenata Vatikana od strane Vikiliksa.
 
 
Brojne su reakcije na Asanžovo hapšenje.
 
Na tviteru se oglasio i Edvard Snouden poručivši da je ovo mračni trenutak u istoriji slobode medija.
 
 
Sekretar inostranih poslova Velike Britanije Džeremi Hant se zahvalio Ekvadoru i insistirao je na tome da Asanž nije bio heroj.
 
 
Rusija kritikuje hapšenje
 
Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Maria Zaharova kritikovala je hapšenje kao "ruku" demokratije "koja steže vrat slobode".
 

 
Pogledajte video hapšenja:
 
 
 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog