Vijesti

Upozorenje Banjaluci: Mediji, opozicija i protesti nisu bezbjednosne prijetnje

Ambasade SAD, Njemačke i Velike Britanije, kao i Kancelarija Visokog predstavnika u BiH izdale su zajedničku izjavu u kojoj su upozorili vlasti Republike Srpske da se djelovanje opozicije, organizacije građanskog društva, mediji i mirni protesti, poput onih koje je organizovao pokret "Pravda za Davida", ne bi trebalo smatrati bezbjednosnom prijetnjom.

"Izmjene zakona, kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ovakva reakcija uslijedila je nakon najava da će se u parlamentu Republike Srpske naći izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, kojima je, između ostalog, zabranjeno fotografisanje i snimanje policajaca prilikom obavljanja dužnosti, kao i zabrana učešća na javnim skupovima svima onima koji su kažnjeni prekršajnim prijavama u naredne dvije godine od dana podnošenja prekršajne prijave.

U zajedničkoj izjavi se politički lideri u Bosni i Hercegovini pozivaju da treba da provedu reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima. "Umjesto toga, ambasade SAD, Njemačke i Velike Britanije, kao i OHR, nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija", ističe se u izjavi.

Dodaje se da su sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija osnovni elementi zdrave, funkcionalne demokratije, te da su ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

"Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati bezbjednosnom prijetnjom", ističe se u izjavi.

Snažno su podržali i izjavu Delegacije EU u BiH koja je izrazila zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske. "MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice kako bi dobio njihovu stručnu ocjenu. Isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru", navodi se u izjavu.

U zajedničkoj izjavi tri ambasade i OHR-a upozoreno je da "bez izmjena, koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda".

"Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima. Predviđaju i izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštovanja istih", ističe se u zajedničkoj izjavi. U izjavi se pozivaju svi nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN.

 

Izvor: N1

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog