Vijesti

Обиљежен дан руских добровољаца у Вишеграду

У Вишеграду je данас обиљежен Дан руских добровољаца који је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

У 11.00 часова је служен парастос на војничком гробљу Мегдан у Вишеграду, а у 11.15 часова код Споменика погинулим руским добровољцима су положени вијенци, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Обраћање званичника планирано је за 12.00 часова у Дому културе у Вишеграду, а у 12.30 часова биће приказан руски документарни филм "Нема туђег рата", који говори о руским добровољцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању присуствују представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. 

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца - Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

Од 1992. до 1995. године, према подацима општинске Борачке организације, у одбрамбено-отаџбинском рату у Српској погинуло је 37 руских добровољаца.

 

Извор: Срна
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog