Svijet

Prva fotografisana crna rupa dobila i ime - "Powehi"

Proteklih dana jedna od najvažnijih vijesti, pogotovo u sferi nauke, bila je objavljivanje prve fotografije crne rupe u istoriji našeg čovječanstva.

Podvig je to bez presedana, iza kojeg je stajala armija od više stotina naučnika iz 40 država i mreža čudesnih teleskopa koja je raspoređena u šest zemalja. Kad su podaci bili prikupljeni, otišli su u ruke jedne naučnice, koja je stvorila kompjuterski program koji je izradio prvu fotografiju crne rupe.

Riječ je o 29-godišnjoj Katie Bouman, bez čijih algoritama ovaj podvig nikad ne bi bio moguć. 


Ta crna rupa čiju ste sliku svuda viđali je sada dobila i ime.

Zove se "Powehi" - havajska fraza koja se odnosi na "ukrašen tamni izvor beskrajnog stvaranja".

Prva fotografija crne rupe objavljena je širom svijeta kada je otkrivena u srijedu, pružajući jedini direktni vizuelni dokaz da ta područja prostorno-vremena postoje.

Odgovornost za pronalaženje imena pala je na Larija Kimura, havajskog profesora jezika na Havajskom univerzitetu u Hilu, kome su se obratili astronomi koji su bili uključeni u projekat. Dva od osam teleskopa koji su se koriste za snimanje fotografije nalaze se na Havajima.

"Powehi" je izabran zbog svojih korijena u Kumulipu, havajskom pojanju iz 18. vijeka koji opisuje priču o stvaranju.


Ona spaja dva pojma iz crkvene pjesme: Po, što znači duboki mračan izvor beskrajnog stvaranja, i wehi (ili wehiwehi) koji predstavlja jedan od nekoliko načina na koji je Po opisan u pojanju.

"Nevjerovatno je da mi, kao havajci, smo danas sposobni da se povežemo sa identitetom od davnina, kao što se pjeva u 2,102 liniji Kumulipa, i da iznesemo ovu dragocjenu baštinu za naše živote danas", kaže Kimura u izjavi.

Powehi je uhvaćen u Event Horizon teleskopu, projektu koji povezuje osam teleskopa širom svijeta.

 

Izvor: cnn

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog