Vijesti

Dodik: Nema ništa od žičane ograde na granici sa Srbijom

Od ideje Denisa Zvizdića da se, zbog migranata, postavi žičana ograda na granici sa Srbijom nema ništa, kaže srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Čim je čuo šta je Zvizdić izjavio zbog procjena da stiže dosad najveći migrantski talas, Dodik je poručio i da je protiv slanja Oružanih snaga BiH na dodatno obezbjeđivanje granice, što je i zatraženo. Kada je riječ o Republici Srpskoj za bezbjednost će se, kaže Dodik, pobrinuti rezervni sastav policije koji će ubrzo dobiti MUP Republike Srpske.

- Na dijelove gdje je Republika Srpska odgovorna na dispozicijama koje to predviđaju zakon i propis, mi ćemo kontrolisati situaciju, mi nismo opredijeljeni da u Srpskoj pravimo kampove ni bilo šta drugo, razumijemo da su ti migranti u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, da mogu da pređu u EU - kaže Dodik.

Vlasti Unsko-sanskog kantona odavno tvrde da se sa nivoa zajedničkih institucija zakazalo kada je migrantska kriza u pitanju, a to tvrde i stručnjaci za bezbjednost. Vjeruju da od početka priliva migranta nije postojala želja da se sa tim problemom ozbiljno uhvati u koštac. Tako je, praktično, BiH postala jedina zemlja u okruženju koja nije organizovano sprečavala nelegalan ulazak migranata na svoju teritoriju.

- Potrebno je samo da se obezbijedi institucionalna saradnja na zahtjevnom nivou, a inicijativa za takvu saradnju nisu došle na vrijeme od nadležnih organa i institucija iz BiH, čiji je osnovni zadatak bio da brinu o bezbjednosti granica i obezbjeđivanje da granica ne bude prohodna, ističe Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

Da je granica i te kako prohodna, najbolje znaju u Unsko-sanskom kantonu. Traže da u roku od mjesec dana migranti budu izmješteni iz prihvatnih centara "Bira" i "Miral" i da se oni zatvore. Na te zahtjeve niko im nije odgovorio.

Kakav je odnos prema tom problemu govori i podatak da je sjednica Parlamenta BiH prekinuta zbog nedostatka kvoruma baš kada je trebalo da bude riječi o najavama da pristiže najveći broj migranata do sada. Za to vrijeme, u Unsko-sanskom kantonu strahuju zbog zdravstvene situacije ali i narušene bezbjednosti jer broj krivičnih djela koja čine migranti raste.

- Od januara do marta, legitimisano je 6.600 migranata a izvršena su 79 krivična djela i na stotine prekršajnih djela koji su počinili migranti - kaže Mustafa Ružnić, premijer USK.

- Osnovni zaključak treba da budu samo da se sprovodi zakon samo da državne institucije koje su po zakonu i Ustavu nadležne za to da se bave s tim da upravljaju krizom. Migranti su došli rutom Turske, Grčke, Srbije i samo je u BiH sve spalo na jedan mali grad - ističe Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Ukoliko Grčka otvori granice i pusti na desetine hiljada migranata, BiH će tek da bude u problemu. Procjene govore da ako samo trećina onih koji su trenutno u Grčkoj krene prema EU preko BiH, ovdje može da se očekuje oko 25 hiljada migranata. Ni sa ovih blizu četiri hiljade, koliko ih je trenutno u BiH, nadležni sa nivoa zajedničkih institucija ne mogu da se izbore.

 

Izvor: ATV
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog