Svijet

4000 godina stara egipatska grobnica intrigira arheologe

Pustinje Egipta nastavljaju da otkrivaju tajne fascinantne drevne civilizacije najpoznatije po svojim visokim piramidama, prenosi CNN.

Sada je Ministarstvo za antikvitete Egipta otkrilo dobro očuvanu grobnicu sa natpisima i šarenim reljefima staru više od 4.000 godina.

Smatra se da grob pripada zvaničniku po imenu Khuwy, za koga se smatralo da je bio plemić tokom Pete dinastije, u periodu od 25. do 24. vijeka pne.

Ministar starina Khaled al-Enani uzeo je neke strane ambasadore i druge zvaničnike da pregledaju grobnicu, saopštilo je ministarstvo na svom zvaničnom tviter profilu.

Grobnica je dio masivne nekropole u Saqqari, južno od Kaira, i ističe se svojim karakterističnim dizajnom, prema zvaničnom videu.

Mohamed Mujahid, šef tima za iskopavanje, kaže da je grob u obliku slova L, s malim hodnikom koji vodi do predsoblja. Iza toga, postoji veća prostorija koja ima zidove prekrivene oslikanim reljefima.

Nekoliko slika su ostale jarko obojene uprkos prolasku vremena, u nijansama koje su povezane s kraljevskim plemenima, i ima ulaz u tunel koji se obično nalazi samo u piramidama.

Ove karakteristike su dovele do toga da arheolozi dovedu u pitanje odnos zvaničnika Khuwyja i Djedkare Isesi, faraona tog vremena, čija piramida se nalazi u blizini.

Jedna teorija je da su Khuwy i Djedkare Isesi mogli biti povezani, dok drugi kažu da je jedinstveni dizajn grobnice rezultat faraonskih reformi državne uprave i pogrebnih kultova.


Arheolozi su takođe otkrili da su Khuwyeve mumije i kanopske tegle - kontejneri koji su sadržavali tjelesne organe - razbijeni na nekoliko dijelova.

Oni se nadaju da će im grob dati bolje razumijevanje 40-godišnje vladavine Djedkare Isesi.

U decembru 2018. godine, zvaničnici su otkrili i privatnu grobnicu koju je Ministarstvo antikviteta Egipta nazvalo "izuzetno dobro očuvanim" crtežima u Saqqari.

Grobnica je pripadala kraljevskom svešteniku poznatom kao Wahtye, prema izjavi ministarstva.

Natpisi sugerišu da je sveštenik služio za vrijeme vladavine kralja Nefer-Ir-Ka-Rea i bio je njegov nadzornik.

U novembru 2018. godine arheolozi su otkrili i masovno groblje mačaka i zbirku rijetkih mumificiranih skarajebjskih buba.

Nalazi su najnoviji u nizu arheoloških objava u Egiptu. Zemlja se nada da će povećati turistički interes za destinaciju koja je pretrpjela štetu nakon pobune 2011. godine.

 

Izvor: cnn

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog