Svijet

Zemlje EU počinju zvanične trgovinske pregovore sa SAD-om

Zemlje Evropske unije dale su danas konačno odobrenje za početak zvaničnih trgovinskih razgovora sa Sjedinjenim Državama nakon višemjesečnog kašnjenja zbog francuskog otpora, prenosi Rojters.

Na kraju, vlade EU glasale su jasnom većinom kako bi odobrile pregovaračke mandate koje je predložila Evropska komisija, dok je Francuska glasala protiv, a Belgija je ostala uzdržana

Komisija, koja koordinira trgovinskom politikom za 28 članica Evropske unije, želi da započne pregovore na dva pravca - jedan za smanjenje tarifa za industrijsku robu, a drugi da olakšaju preduzećima da pokažu proizvode koji ispunjavaju EU ili američke standarde.

Za to je bila potrebna podrška država članica EU.

Evropska unija i Sjedinjene Države postigle su detante u julu prošle godine kada se američki predsjednik Donald Tramp složio da odustane od nametanja carinskih tarifa za automobile iz EU, kako bi dvije strane nastojale poboljšati ekonomske veze.

To uključuje ukidanje carina i na druge industrijske proizvode.

Komisija je u više navrata izjavila da neće raspravljati o tarifama ili preprekama za trgovinu poljoprivrednim proizvodima, ali je voljna da razgovara o automobilima.

Trampova administracija ima široku listu želja, uključujući sveobuhvatan pristup poljoprivrednom tržištu.

Diplomate kažu da NJemačka, čiji izvoz automobila i dijelova u SAD čini više od polovine ukupnog izvoza EU, želi da nastavi razgovore o ukidanju carina za proizvođače automobila Volkswagen, Mercedes Daimler i BMW.

Francuska, sa vrlo malo izvoza automobila u SAD, pokušavala je da to pitanje prevaziđe nakon izbora u Evropskom parlamentu u maju.

Francuska je insistirala da poljoprivreda ne bi trebalo da bude uključena u pregovore, ali da odredbe o klimatskim promjenama trebaju.

 

Izvor: reuters

 

 

Twitter
Anketa

Da li biste kupovali Huavej telefone ukoliko ostanu bez Guglovih aplikacija?

Rezultati ankete
Blog