Svijet

"Capital Gazette" dobile Pulicera za pokrivanje masovne pucnjave u svojoj redakciji

Američke lokalne novine dobile su Pulicerovu nagradu za izvještavanje o masovnom pucanju u svojoj redakciji.

Ali nije bilo slavlja kada je "Capital Gazette" u Merilendu saznao da je osvojio najprestižniju nagradu u američkom novinarstvu.

Osoblje se tiho zagrlilo u znak sjećanja na pet ubijenih kolega kada je u junu 2018. godine naoružani napadač upao u njihove prostorije.

Pulicera su takođe dobili i "New York Times" i "Wall Street Journal" za istraživanje o  američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

"Capital Gazette" u Annapolisu osvojio je posebnu Pulicerovu nagradu za svoju pokrivenost i hrabrost pred jednim od najsmrtonosnijih napada na novinare u američkoj istoriji.

Pulicerov odbor dodijelio je donaciju od 100.000 dolara za štampu.

Zaposleni Džon MekNamara, Vendi Vinters, Rebeka Smit, Džerald Fišmen i Rob Hiasen poginuli su u napadu prošlog ljeta.

Ali osoblje je i dalje uspjelo da odmah sutradan nakon napada objavi novine po rasporedu.

Pokrivanje i izjveštavanje masovnih pucnjava pokrenula je Pulicera za još dvije lokalne novine.

"Pittsburgh Post-Gazette" dobile su nagradu za najnovije vijesti i "saosjećajno" izvještavanje o napadanu u oktobru prošle godine u jednoj sinagogi u Pensilvaniji u kojoj je ubijeno 11 ljudi.

"Sun Sentinel" iz Južne Floride osvojio je Pulicera za izvještavanje o masovnoj pucnjavi u februaru 2018. godine u srednjoj školi "Marjory Stoneman Douglas" u kojoj je bilo 17 ubijenih. Dobili su nagradu javnog servisa za "otkrivanje propusta školskih i policijskih službenika prije i poslije smrtonosne pucnjave".

"The New York Times" je dobio nagradu za sveobuhvatne izveštaje o finansijama predsjednika Trampa i izbegavanju poreza, i drugu za uredničko pisanje.

"Wall Street Journal" osvojio je nacionalnu nagradu za otkrivanje predsjedničkih tajnih i njegovih isplata dvjema navodnim bivšim ljubavnicama tokom njegove kampanje.

"Washington Post" je osvojio dva Pulicera za fotoreportere u Jemenu i za kritike i prikaze knjiga i eseje.

Novinska agencija "Reuters" dobila je nagradu za istragu o ubistvu 10 muškaraca iz Rohindža etničke grupe u jednom selu u Mjanmarskoj državi Rakajn.

 

Izvor: bbc.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog