Svijet

Vlada Srbije usvojila zakon o "švajcarcima"

Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je na sjednici Vlade Srbije, nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru, saopštilo je ministarstvo finansija.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da se ovim leks specijalisom rješava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rješenje.

- Ovaj leks specijalis je kompromisno rješenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa treće strane. Razgovori nisu bili nimalo laki, ali smo uspjeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rješenje za sve tri strane - istakao je Mali.

Prema njegovim riječima, nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga.

- Predviđeno je da se preostali dio duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata - dodao je ministar finansija Srbije  i zahvalio svim učesnicima pregovora.

Kako se navodi, nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromjesečni ili šestomjesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji, navodi se u saopštenju.

Prema nacrtu zakona biće omogućeno da se rijeeši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog