Zanimljivosti

Najstrmija u Evropi: Ulica u kojoj se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu

Kad padne snijeg, bolje je ne izlaziti iz kuće, a oni koji se odluče upaliti automobil na strmini nadaju se da u tom trenutku neće nikoga sresti...

Ulica Vale u Bristolu zbog svog nagiba od 22 stepena savršeno je mjesto za vaskršnje takmičenje u kotrljanju jaja, ali komšije svakodnevno imaju šou, ili barem dobar trening.

„Jedan od najvećih poduhvata bilo je preseljenje. Trebalo je natjerati kombi uz  put“, kaže stanar najstrmije ulice u Evropi te dodaje kako je život ondje pravi izazov – i za mišiće i za automobile tokom zime kad napada snijeg. Zbog toga se nalazi i na popisu najopasnijih ulica na svijetu.


U slučaju snijega oni koji mogu ostaju kod kuće ili se ponašaju poput planinara. U usponu pomaže pridržavanje za ograde. Neki su se zimi spustili i skijama, a penjanje automobilom takođe diže adrenalin.

„Nakon što ubacim u prvu, pritisnem gas i nadam se da se niko neće naći u to vrijeme na ulici jer jednom kad krenem, nema povratka“, kaže Julie Wheat, koja ondje živi 20 godina i još se uvijek nije navikla na strminu.

Kako bi ih spriječili da otkližu, stanari čak vežu automobile za ulične svjetiljke.


Najstrmija ulica na svijetu nalazi se u novozelandskom gradu Dunedinu, a svojim neobičnim izgledom privlači brojne turiste iz cijeloga svijeta.

 

Izvor: dnevnik.hr
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog