Društvo

Fotograf iz Srbije Goran Tomašević dobio Pulicera u oblasti fotografije

Fotograf iz Srbije Goran Tomašević dio je Rojtersovog tima koji je dobio Pulicerovu nagradu u oblasti fotografije.

U izjavi za RTS Tomašević kaže da mu je jedino ova nagrada nedostajala, kao i da je do sada dobio sve azijske i evropske nagrade za fotografiju.

Goran Tomašević je kazao da je i sama kandidatura za Pulicera velika privilegija, kao i da je on za tu nagradu bio nominovan i 2014. godine za fotografije iz Damaska

Ove godine je nagradu dobio za seriju fotografija iz Hondurasa.

"To je serija fotografija o kriminalnim bandama koje kontrolišu veći dio Latinske Amerike. Napravljena je u gradu San Pedro Sula koji je prvi po stopi ubistava u svijetu", naveo je Tomašević.


/Nagrađena fotografija: San Pedro Sula, Honudras/ septembar 2018./Goran Tomašević/

Istakao je da je dva puta boravio u Hondurasu, kao i da je serija fotografija, među kojima je i nagrađana, napravljena tokom drugog boravka.

Dodao je da su mu dozvolili da fotografiše u zatvorima u toj državi.

"Dvije glavne kriminalne bande u toj oblasti su me pustile da fotografišem", istakao je Tomašević.

Objasnio je da je do sada uglavnom fotografisao u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, kao i da je sada prvi put to činio u Latinskoj Americi.

"Veliki izazov je bio da napravim priču na novom terenu", naglasio je Tomašević.

Pulicerova nagrada je Rojtersovom timu, koji je činilo 11 fotografa, pripala u kategoriji "Breaking News photography" (Brejking njuz) fotografije na kojima je prikazan migrantski talas iz zemalja srednje i južne Amerike ka SAD.


Goran Tomašević je rođen 1969. godine u Beogradu. Karijeru je počeo u listu Politika. Za agenciju Rojters radi od 1996. godine.

Više od 20 godina fotoaparatom bilježi sukobe širom svijeta – sa prostora bivše Jugoslavije, Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Egipta, Južnog Sudana, Konga, Mozambika, Burundija, Nigerije i drugih kriznih područja.

Za najboljeg fotografa agencije Rojters proglašen je četiri puta. List Gardijan 2013. godine proglasio ga je za najboljeg novinskog fotografa na svijetu.

Trenutno živi u Istanbulu i šef je fotografa agencije Rojters.

 

Izvor: rts
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog