Politika

Dodik u Teleringu: Bosna i Hercegovina ne može da uspije

Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za emisiju Telering kazao da se formiranju vlasti na nivo BiH treba pristupiti bez ikakvih uslovljavanja, te da je Izetbegović poslije jučerašnjeg sastanka počeo da uslovljava.

„Pošto SDA ne želi da odustane od uslovljavanja, zato smo do ovoga i došli. Јa sam danas napustio sastanak. Neću da sjedim tamo i gubim vrijeme. Prvo smo imali duži sastanak Čović, Izetbegović i ja i dogovorili jedno. Onda je Izetbegović tražio da ode do svoje delegaciji i vratio se sa drugim pristupom koji smo opet morali da rješavamo. Ne u smislu raspodjele, koju smo na neku način postigli, nego sa stanovništva uslovljavanja, tražeći da Hrvati prećutno dozovole da ministrka odbrane Marina Pendeš kao pošalje usaglašeni MAP u Brisel i da je to kao uslov za formiranje vlasti“, objasnio je Dodik.

On pojašnjava da to nije bio uslov kada su na početku zajedno razgovarali trojica lidera stranaka.

„Izetbegović je govorio tada da on hoće Ministarstvo odbrane. Јa pretpostavljam zašto on to hoće. Rekao sam da ja s tim nemam ni jedan problem. Ali, ako neko misli ovdje u BiH da sam donosi odluke i da kaže da Bošnjak dolazi na mjesto ministra odbrane i da će on bez saglasnosti svojih zamjenika donijeti takvu odluku o NATO-u, onda samo može da napravi krizu“, naglasio je Dodik i dodao da "ako neko misli da može da uzme MAP i odnese u Brisel bez naše saglasnosti, sada ili bilo kada, grdno se vara."

Dodik je naglasio da mu je stalo do mira i stabilnosti koju vidi kroz stabilnu i sigurnu Republiku Srpsku oslonjenu na svoje snage i svoje sposobnosti jer "nama ne treba niko sa strane“.

Na pitanje novinara šta to znači za državu BiH, Dodik je odgovorio: „Koja država? BiH je državna zajednica u najmanju ruku, a za državnu zajednicu to ne znači ništa“, te dodao da on nije predsjednik nego srpski član Predsjedništva i da je njegova primarna odgovornost u Republici Srpskoj i da je njegovo da se dogovora u ime Srba.

„Ja ne želim nijednom Bošnjaku  niti Hrvatu da napravim problem, ali ja ću uporno i bez oklijevanja se boriti za interese srpskog naroda i Republike Srpske onako kako ja mislim da je to najbolje. Ali mene ne obavezuje baš ništa u Sarajevu“, kazao je Dodik.

Osvrnuo se i na nedavnu posjetu Briselu, kazavši da ga je sramota zbog te posjete i što se zalaže za „neku stvar“ koja ne može da uspije. Smatra da BiH ne može da funkcioniše i bude uspješna zbog težnje Bošnjaka za majorizacijom, te da je to jasno i Evropljanima.

„Bosna i Hercegovina ne može da uspije. Ona ima sistemsku grešku i ne može da funkcioniše, jer ona ima poriv Bošnjaka koji žele da vrše majorizaciju, u FBiH su to uradili sa Hrvatima, a onda bi to uradili i s nama, zalažući se, zamislite, za priču o građanskom uređenju države u zemlji koja ima Ustav koji kaže da se sastoji od dva entiteta i tri naroda“, rekao je Dodik.

On je istakao da je u FBiH srpski narod potpuno ponižen i devastiran.

Takođe, istakao je još jednom da je on došao na mjesto predsjedavajućeg snagom i voljom srpskog naroda i da se bori se za interese Republike Srpske, ali da rata neće biti.

„Ja sam pokazao da mi je stalo do mira, meni je stalo do razvoja i da niko nikome ne smeta, da niko nikome ne spriječava projekte i ja se tako ponašam“, kazao je Dodik.

Rekao je i da njemu ne smeta Federacija BiH i da nikada nije kritikovao niti govorio da li FBiH ima ili nema prava, a da s druge strane Republika Srpska nijednu odluku nije donijela da neko iz FBiH nije pokušao to da ospori.

Osvrnuo se i na rezervni sastav policije Republike Srpske, istakavši da je to legitimno pitanje i da je to potrebno isto kao što je potrebno i postojanje same policije.

 

Frontal
 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog