Društvo

Studenti iz Zenice treći na svijetu u trgovačkoj arbitraži, iza sebe ostavili Kembridž

Na 26. Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot (Međunarodno takmičenje iz trgovačke arbitraže), takmičenju koje se održalo u Beču, ove godine je učestvovalo 378 timova pravnih fakulteta iz cijelog svijeta.

Cilj takmičenja je podsticanje proučavanja međunarodnog trgovačkog prava i arbitraže za rješavanje međunarodnih sporova kroz njegovu primjenu na konkretan problem.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici činili su: Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i treneri prof. dr Zlatan Meškić, doc. dr Ivana Grubešić i mr. sc. Arnela Maglić.

Višemjesečne pripreme, kako na pre-moot takmičenjima tako i samostalno rezultovale su istorijskim plasmanom jednog univerziteta iz Bosne Hercegovine.

Tim Pravnog fakulteta je u konačnici zauzeo treće mjesto zajedno s Univerziitetom iz Moskve. U polufinalu takmičenja susreli su se s Univerzitetom iz Otave koji je ovog puta, prema mišljenju arbitara, bio bolji.

Na svom putu u polufinale Univerzitet u Zenici bio je bolji od Univerziteta u Helsinkiju, Univerziteta u Maincu, Univerziteta u Hong Kongu i Univerziteta u Nju Saut Velsu, a važno je pomenuti da je Zenički univerzitet zabilježio bolji rezultat nego Univerzitet u Kembridžu.

Na ovom svjetskom takmičenju Bosnu i Hercegovnu su predstavljali Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Tuzli.

 

Izvor: mreza-mira.net
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog