Društvo

Najbolji burger na autoputu u Indijani služi se u srpskoj kamionskoj prikolici

"Balkan Grill Company" je svjetionik nade duž usamljenog dijela autoputa u Geriju, Indijana.

Smještena kod niza benzinskih pumpi, prikolica za kamione koja služi fantastičnu srpsku hranu kao što su ćevapi, mućkalice, dimljene i delikatno začinjene roštiljske kobasice.


"Balkan Grill Company" otvorio je Momčilo Bogdanović 2014. godine. Slično kao i mnogi vozači taksija u Njujorku - po struci doktori i advokati koji su se vratili kući, jer nisu bili u mogućnosti da primjenjuju svoje diplome na sličnom položaju - Bogdanović nije planirao da provede dvije ili tri sedmice vremena vozeći 40 tona tereta preko državne linije. Studirao je računovodstvo na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i profesionalno igrao rukomet, dok nije doživio ozbiljnu povrijedu.

Između tog neuspjeha od povrijede i slabe ekonomije Srbije, tadašnji 24-godišnjak je smatrao da će njegov najbolji potez u karijeri biti selidba u SAD. "Ljudi u Srbiji su u to vrijeme živjeli sa 300 dolara mjesečno", kaže Bogdanović, "tako da dolazak ovdje i plata od $ 9 ili $ 10 po satu nije izgledalo tako loše. Uostalom, morate da radite gdje god da živite u svijetu."

Kada se Bogdanović prvi put nastanio u Čikagu 2008. godine, zaposlio se u restoranu s ciljem da se dokaže kao kuvar. Bogdanovićeva porodica vodila je uspješan restoran kada je bio tinejdžer, a njegova majka, brat i stric - nagrađivani kuvar iz sedamdesetih, po imenu Jovan Bogdanović - svi su otišli u kulinarsku školu u centralnoj Srbiji.

"Moja majka nam je svakodnevno kuvala", kaže Bogdanović, "i to samo kvalitetnu hranu."

Bogdanovićev problem u Čikagu je bio taj što šef kuhinje nije želio da on radi ništa osim čišćenja tava i povremene pripreme salate. Sve za duže radno vrijeme i vrlo malu platu, naravno. Dakle, kada je čuo vijest o "dobrom i brzom novcu" koji mnogi Srbi realizuju u poslovanju s kamionima, Bogdanović je odlučio da se umjesto toga posveti otvorenim putevima u zemlji.

Jedna stvar je postala sasvim jasna: hrana koju kupuju vozači kamiona je strašna - od mlitavih "salata" i vlažnih, upakovanih sendviča. Bogdanović je osjećao da njegove kolege zaslužuju bolje, pa kad je čuo za prikolicu koju je neko godinama pokušavao prodati dokopao se prilike da otvori svoju kuhinju na "raskrsnici Amerike": Indijani."

"Uvijek se žurite kada ste kamiondžija", kaže on, "tako da nemate vremena da tražite dobru hranu. Nema mjesta za parkiranje kada vozite veliki poluautomat, ili morate biti oprezni i držati se isključivo stajališta za kamione"

Zbog toga je 70% dnevnih korisnika "Balkan Grill Company" vozači koji naručuju i preuzimaju hranu.


Veoma važna stvar je što za malo para dobijete velike porcije, ali ako pitate Bogdanovića šta on preferira, to su obično pljeskavice. Nova stavka koja je "najbolja stvar u restoranu je: "pileća prsa na žaru, punjena sirom i šunkom, umotana u slaninu."

 

Izvor: foodandwine.com

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog