Republika Srpska

Prosječna plata porasla 5,6 odsto na 886 KM

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu 2019. godine iznosila je 886 KM i porasla je u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Martovska plata smanjena je u odnosu na februar 2019. godine za 1,1 odsto.

Najviša prosječna plata u martu 2019. godine bila je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.445 KM, dok je najniža isplaćena u oblasti građevinarstva gdje je prosjek iznosio 617 KM.

Najveći rast plate u martu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bio je u sektoru poslovanja nekretninama i iznosio je 18,8 odsto, a slijede oblasti administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti sa rastom od 17,7 odsto i ostalih uslužnih djelatnosti sa 17,3 odsto.

Smanjenje plate evidentirano je u istom periodu jedino u oblasti informacija i komunikacija i iznosilo je 27,1 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Prema podacima Zavoda, mjesečna inflacija u martu 2019. godine iznosila je 0,2 odsto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla je 0,5 odsto.

Više cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, evidentirane su u osam od 12 glavnih odjeljaka, a niže u četiri odjeljka.

Najveći rast cijena u martu 2019. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježen je u odjeljku stanovanje i iznosio je 2,9 odsto, te u grupi energenti za domaćinstvo od 2,9 odsto.

Alkoholna pića i duvan poskupjeli su za 2,8 odsto, usluge prevoza i u oblasti zdravstva za po 2,6 odsto, a u sektoru rekreacije i kulture za 2,3 odsto.

Usluge restorana i hotela porasle su za 0,7 odsto, namještaj i pokućstvo su poskupjeli 0,4 odsto, alati i oprema za kuću 1,4 odsto, dok je najmanje poskupljenje evidentirano kod hrane i bezalkoholnih pića i iznosilo je 0,3 odsto.

Najveći pad cijena u martu 2019. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine imala je odjeća i obuća i iznosio je 11 odsto, u kategoriji ostala dobra i usluge evidentirano je smanjenje cijena za 1,6 odsto, a u sektorima komunikacije od 0,2 odsto i obrazovanja od 0,1 odsto. 

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog