Svijet

Unuka osnivača Diznija kritikovala višemilionsku platu generalnog direktora

Generalni direktor Diznija (CEO) Bob Iger je prošle godine zaradio skoro 66 miliona dolara, a jedan član porodice Dizni misli da je to "ludo", piše Si-En-En.

Abigejl Dizni, unuka osnivača kompanije Roja Diznija, kritikovala je Igerovu višemilionsku platu u nekoliko objava na svom Tviter nalogu. Roj Dizni je bio brat Volt Diznija.

Igerova zarada od 66 miliona dolara prošle godine bila je 1.424 puta veća od prosječne plate Diznijevih radnika, koja je iznosila 46.127 dolara, navodi se u studiji koju je sproveo Equilar. Njegovu platu su uveliko podstakli dugoročni podsticaji vezani za njegovo produženje ugovora, koji je objavljen kad i kupovina većeg dijela kompanije "21st Century Fox".

"Kada je prošle godine dobio bonus, izračunala sam i shvatila da je mogao dati  iz ličnog džepa, povišicu od 15% svima radinicima Diznilenda, a da mu opet ostane 10 miliona dolara", rekla je Abigejl na jednom događaju. Ona je dodala da Igerov nivo plata ima "korozivni efekat na društvo".

"Postoji tačka u kojoj previše toga ide do vrha sistema u ovu klasu ljudi koji - žao mi je što je to radikalno - imaju previše novca", rekla je na tom događaju.

U nedjelju je ušla dublje u svoje komentare u skoro dvadesetak tweetova.

Prošle godine, kompanija Dizni potpisala je novi ugovor sa sindikatima koji će povećati minimalnu platu za radnike "Walt Disney World Resorta" na 15 dolara po satu do 2021. godine.

Iako je to dvostruko više od savezne minimalne zarade od 7,25 dolara po satu, Abigejl je na Tviteru upitala zašto kompanija koja je "profitabilnija nego što je ikada bila" ne može da plati ljudima više. Kompanija je ostvarila rekordni godišnji profit u 2018. godini.

"Ukazivanje na nepodudarnost plata na vrhu i plata na dnu izaziva reakciju zato što se tako krši naš urođeni osjećaj pravednosti", rekla je ona.

Abigejl, koja je takođe pohvalila Igera kao "briljantnog", dovela je u pitanje novčani bonus od 1000 dolara koji je kompanija dala 125.000 zaposlenih prošle godine zbog novog poreskog zakona.

Ona je ranije rekla da su izvršni direktori "plaćeni previše," dodavši da "ako vam je plata šefa 700, 600, 500 puta veća od one prosječnog radnika, niko na zemlji, ni sam Isus Hrist, nije vrijedan 500 puta više od prosječne plate svog radnika".

Kompanija Dizni izjavila je da je uložila "istorijske investicije" u plate i beneficije svojih radnika, uključujući obrazovne inicijative koje omogućavaju zaposlenicima da steknu fakultet ili stručni stepen "potpuno besplatno".

Kompanija je takođe branila Igerovu platu, za koju se kaže da je "zasnovana na 90% rezultata".

 

Izvor: cnn

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog