Vijesti

Ректори универзитета у БиХ упутили апел Агенцији за развој високог образовања

Ректори јавних универзитета у Босни и Херцеговина учествују у раду 4. Форума ректора Југоисточне Европе и западног Балкана, који се одржава у Подгорици.

На маргинама ове важне конференције ректори су разматрали тренутну ситуацију у вези реакредитације универзитета и акредитације студијских програма, те у вези с тим упутили су јавни апел Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и цјелокупној јавности.

’’Високо образовање стратешко је и развојно подручје сваког друштва, па тако и у Босни и Херцеговини. Развој високог образовања, с тим у вези, примарни је приоритет свих структура друштва, а на посебан начин њихових оснивача’’, наведено је у апелу.

’’Оснивачи и агенције дужне су у синергији с институцијама високог образовања тражити оптималне моделе сарадње како би високо образовање својом изврсношћу допринијело бржем развоју друштва и његовом укључивању у европске процесе. Да би се тај процес оснажио и убрзао позивамо Агенцију високог образовања и осигурања квалитета у БиХ и друге агенције да своје дјеловање ускладе са законским прописима и интересима развоја високог образовања. Овдје мислимо на убрзавање процесе институционалне реакредитације и акредитације студијских програма, јер јавни универзитети не смију да трпе штету због самовољних поступака појединаца и појединих институција/агенција’’, наводи се у апелу који су упутили ректори.

’’Свако успоравање и самовоља, веома су штетни за наше дјеловање и сматраћемо га штетним и опасним за све процесе развоја науке и високог образовања у БиХ. Институције високог образовања свјесне своје улоге у развитку друштва улажу и уложиће додатне напоре, а све с циљем како би високо образовање остало генератор развоја друштва и свих вриједности које наше друштво чини посебним у овом дијелу Европе и свијета’’, каже се у апелу.

Овај апел су упутили: проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, проф. др Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Рифет Шкријељ, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Зоран Томић, ректор Свеучилишта у Мостару, проф. др Нермина Хаџиграхић, ректор Универзитета у Тузли, проф. др Дамир Кукић, ректор Универзитета у Зеници, проф. др Невзет Велаџић, ректор Униврерзитета у Бихаћу и проф. др Елвир Зломушица, ректор Универзитета ’’Џемал Биједић’’ Мостар.

 

Фронтал
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog