FOTO

Dizajneri pretvaraju plastično smeće u prava mala bogatstva (FOTO)

Naučnici i ekolozi već dugo upozoravaju na opasnosti od plastičnog otpada i zagađenja, posebno sada kada plastični otpad svih vrsta zagađuje svjetske rijeke i okeane.

Svjetski dizajnerski ulažu velike napore da se uhvati u koštac sa plastičnim zagađenjem - tako što recikliraju odbačene predmete u poželjne jednokratne dizajnerske dijelove.

Jedan ekspert za umjetnost u Milanu pokrenuo je inicijativu nazvanu "Guiltless Plastic" na Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu, izloživši jedinstvene komade od reciklirane plastike vrhunskih dizajnera i nadajući se da će inspirisati širi pokret.

Galeristkinja Rossana Orlandi organizovala je izložbu „RO Plastic - Master's Pieces“ originalnih predmeta izrađenih od plastičnog otpada od strane  australskog dizajnera Brodie Neilla, talijana Piero Lissonia i nizozemskog dizajnera Pieta Hein Eeka.

Cilj je da se skrene pažnja na potencijal za transformaciju i prenamjenu reciklirane plastike, koja je velikim dijelom iskorištena direktno iz mora.

Patricia Urquiola, španska dizajnerica sa sjedištem u Milanu, napravila je "Wasting Time Daybed", krevet od upcycled plastike. Baza kreveta napravljena je od aglomerata šarene reciklirane PET plastike, ostali dijelovi su izrađeni od recikliranih boca za piće, a prekriven je plavim i sivim post-potrošnim tekstilom.

Na fotografijama se mogu vidjeti i stolice od reciklirane plastike, stolovi,  zatim setovi posuda, vaza i lampi.

 

Izvor: apnews

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog