Društvo

IZ ARHIVE

Po čemu je Banjaluka poznata? (VIDEO)

Televizija Panonija iz Novog Sada emitovala je prošlog mjeseca reportažu o Banjaluci. Rijetki su kadrovi iz Republike Srpske u medijima u Srbiji, a da ne prikazuju politička ili dešavanja koja imaju veze sa crnom hronikom.

U uvodnom dijelu ove reportaže novinarka TV Panonija predstavila je osnovne podatke o najvećem i kako je rekla „glavnom gradu“ Srpske. Činjenica da nam gosti ne znaju da Banjaluka to nije ne može da čudi, jer i većina naših sugrađana ne zna da je glavni grad Republike Srpske Sarajevo. Vjerovatno bi bilo ispod 10 odsto tačnih odgovora da je novinarka u anketi među šetačima u Gospodskoj ulici postavila pitanje koji je glavni grad RS, ali ona se odlučila za možda još teže pitanje.

Pogledajte odgovore u anketi „Šta bi trebalo turisti da vide u Banjaluci“, odnosno „Po čemu je Banjaluka prepoznatljiva“?

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin, izjavio je prije nekoliko dana za portal e-kapija da Banjaluka sa svojom kulturom, veličinom i sadržajima, predstavlja značajnu turističku destinaciju Republike Srpske.

“Glavni turistički proizvod grada na rijeci Vrbas je avanturizam na vodi, u vazduhu i na zemlji po čemu je Banjaluka prepoznatljiva kao i po različitim sportskim događajima od međunarodnog značaja, zbog čega proteklih godina dolazi sve veći broj turista”, kaže Barašanin.

Na sajtu ove turističke organizacije u programu razgledanja naveli su motive koje bi turisti trebalo da vide priliom obilaska grada:

Muzej savremene umjetnosti RS

Hotel Bosna

zgrada Vlade i Narodne skupštine RS

Carski drum (zaštićena ambijentalna cjelina)

Narodno pozorište RS

Arhiv RS

Banjalučka biskupija (blaženi Ivan Merc)

Banjalučka mitropolija i crkva Svete Trojice

Sportski centar Borik

Industrijski grad i izletište Trapisti (Samostan Marija Zvijezda, Banjalučka pivara, stara hidrocentrala...)

Univerzitetski grad

Vrbas i specifični čamac dajak

Banj brdo (spomenik, izletište, geografski položaj, odmor)

Srpske toplice (termominarlni izvori, stari dio grada)

Tvrđava Kastel (rimski i turski period)

Dječije pozorište

Muzej RS

Trg Krajine

Spomenik Petru Kočiću (Gradski park)

Hotel Palas

Gospodska ulica

Parkić (Banski dvor, zgrada Administrativne službe grada Banja Luka, crkva Hrista Spasitelja, stara Hipotekarna banka, spomenik Banu Milosavljeviću)

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog