Svijet

Poslije 200 godina: Јapanski car abdicira u korist svog sina (VIDEO)

Molitvom boginji Šinto, japanski car Akihito (85) započeo je prvu u nizu ceremonija nakon kojih će u ponoć abdicirati u korist sina Naruhita.

Akihito se u Carskoj palati pojavio u tradicionalnoj, tamno narandžastoj odori, a ispred tog zdanja su se okupili građani Јapana. Prisustvo policije je pojačano.

Kako prenosi Rojters, više hiljada policajaca će obezbjeđivati Carsku palatu tokom ceremonija.

Konačna ceremonija abdikacije, koja će, kako navodi Rojters, biti veoma kratka i jednostavna, biće održana u Carskoj palati i prisustvovaće joj oko 300 ljudi.

Akihito će zvanično biti car do ponoći po lokalnom vremenu, kada će početi novo doba, u Јapanu nazvano Reiva, što u prevodu znači "lijepa harmonija".

On je prvi car koji je došao na poziciju pod novim ustavnim propisima koji nalažu da car nema nikakvu političku moć.

Јapanski car tokom Drugog svjetskog rata Hirohito imao je božanski status, kojeg se odrekao nakon japanske kapitulacije.

Akihito je 2016. godine izjavio da se plaši da zbog starosti neće moći da u potpunosti izvršava svoje dužnosti.

On danas završava svoju tri decenije dugu vladavinu i prvi je car koji će abdicirati u posljednjih 200 godina, prenio je AP.

Kao ustavno definisan simbol bez političke moći, Akihito je tražio razumijevanje u poruci svom narodu i odmah je osvojio ogromnu podršku javnosti, otvarajući put za odobrenje abdikacije od strane Vlade.

Budući da je u zakonu o carskoj porodici u Јapanu nedostajala odredba o abdikaciji vladajućeg cara i da je on praktično dozvoljavao samo posthumne sukcesije, Vlada je donijela jednokratni zakon kojim se dopušta Akihitova abdikacija, prva u posljednjih 200 godina.

Usvajanje njegove abdikacije bilo je dio promjena koje je Akihito donio u palatu: on je bio prvi imperator koji se oženio građankom, caricom Mićiko i odlučio je da bude kremiran nakon smrti, čime je promijenio vjekovni običaj sahranjivanja.

Akihito će objaviti svoj abdikaciju u ritualu u palati večeras, ali tehnički će ostati car do ponoći, kada se njegova epoha Heisei ili "postizanje mira", završava i Naruhito preuzima, svoju eru Reiva; "prelijepa harmonija".

U srijedu ujutru, Naruhito će u svom prvom ritualu kao imperator, primiti carsku regaliju, uključujući mač i dragulj, kao dokaz njegovog penjanja na tron.

Pored vladinih zvaničnika, samo odrasli muškarci članovi kraljevske porodice mogu da prisustvuju ritualu, što je tradicija koje se vlada drži uprkos kritikama javnosti.

Car Akihito će imati novu titulu poslije abdikacije, impertaor emeritus, ali će u potpunosti biti oslobođen službenih dužnosti i više neće potpisivati dokumente, primati strane dostojanstvenike, prisustvovati vladinim događajima ili vršiti rituale u palati.

On čak neće prisustvovati ritualima sukcesije svog sina i uglavnom će se povući iz javnih nastupa.

Očekuje se da će Akihito uživati u penzionerskim danima, odlasku u muzeje i na koncerte, ili da će provoditi vrijeme u svojim istraživanjima u primorskoj vili.

Poslije abdikacije, Akihito i Mićiko će se preseliti u privremenu rezidenciju prije nego što na kraju zamijene mjesta sa Naruhitom nakon renoviranja obje palate.

Posljednja abdikacija u Јapanu dogodila se prije otprilike 200 godina u vrijeme feudalnog perioda Edo, kada je car Kokaku abdicirao u korist svog sina Ninka.

 

Izvor: Tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog