Region

Pendarovski proglasio pobjedu: Biću predsjednik svih makedonskih građana

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji, prvim nakon promjene imena države, poručivši da će biti predsjednik svih građana koga se niko neće stiditi.

Prema posljednjim podacima Državne izborne komisije, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova, Pendarovski je osvojio 51,67 odsto glasova, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovske Davkova osvojila 44, 73 odsto glasova.

"Zalagaću se za pravičnost i pravnu državu. Idemo svi zajedno naprijed i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti, a ne krizi. Mračno doba je iza nas", istakao je Pendarovski na konferenciji za novinare u sjedištu vladajućeg SDSM-a.

Pendarovski je proglasio pobjedu rekavši "hvala", na makedonskom i albanskom jeziku, prenio je portal Plusinfo.

Kako se navodi na sajtu DIK-a, razlika u ovom trenutku između dva kandidata je skoro 60.000 glasova.

Dosadašnji podacima pokazuju da je nevažećih listića 3,58 odsto.

Zaev: Pobjeda građana, besprijekorno čisti izbori

Premijer i lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev rekao je nakon proglašenja pobjede Steve Pendarovskog na predsjedničkim izborima da je to trijumf građana i Republike Sjeverne Makedonije.

Zaev je rekao da su izbori bili uspješni i demokratski i da je ovaj izborni ciklus pokazao većinsko opredjeljenje građana.

Kako je rekao, danas mogu svi da slave, jer su pokazali da je zemlja evropska i da su sprovedeni besprijekorno čisti izbori u oba kruga.

"Pokazali smo da smo spremni za Evropu. Od danas niko ne može da stane na putu naše perspektive", dodao je Zaev.

Šef izbornog štaba vladajuće albanske stranke DUI Izet Međiti je izjavio da se prema prvim preliminarnim procjenama zaključuje da je oko 90.000 albanskih glasača podržalo kandidata vladajuće koalicije.

U drugom krugu prvih predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji izlaznost je bila 44,5 odsto birača čime je pređen neophodni cenzus od 40 odsto.

Izbori su okončani bez većih incidenata i nepravilnosti.

Na 3.480 biračkih mjesta u Republici Sjevernoj Makedoniji i 32 mjesta u inostranstvu mogao je da glasa 1.808.131 građanin te države.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog