Svijet

Izvještaj UN-a: Milion vrsta u opasnosti od izumiranja

Naučnici su otkrili milion vrsta koje su u opasnosti od izumiranja u prokletom izvještaju UN-a

Ljudsko društvo je ugroženo ubrzanim padom prirodnih sistema podrške za život na Zemlji, upozorili su vodeći svjetski naučnici kada su objavili rezultate najtemeljnijeg planetarnog zdravstvenog pregleda ikada.

Od koralnih grebena ispod okeana do kišnih šuma koje presušuju, priroda se uništava brzinom od nekoliko desetina do stotina puta većom od prosjeka tokom posljednjih 10 godina, prema Globalnom izvještaju Ujedinjenih nacija.

Biomasa divljih sisavaca je pala za 82%, prirodni ekosistemi su izgubili oko polovine svoje površine, a milion vrsta je u opasnosti od izumiranja - sve u velikoj mjeri kao rezultat ljudskog djelovanja, navodi se u studiji koju je sastavio tim za tri godine sa više od 450 naučnika i diplomata.

Dvije od pet vrsta vodozemaca su izložene riziku od izumiranja, kao i jedna trećina korala koji formiraju grebene, dok su druge vrste morskih životinja umanjene za skoro trećinu. Insekti koji su presudni za oprašivanje biljaka - procjena je da je najmanje 10% ugroženo izumiranjem. 

Uticajii na čovječanstvo, uključujući nestašice slatke vode i klimatsku nestabilnost, već su "zlokobni" i pogoršaće se bez drastičnih korektivnih mjera, kažu autori.

„Zdravlje ekosistema na kojima zavisimo mi i druge vrste pogoršava se brže nego ikada. Mi uništavamo same temelje ekonomije, sredstava za život, sigurnosti hrane, zdravlja i kvaliteta života širom svijeta“, rekao je Robert Watson, predsjedavajući Međuvladine platforme za naučno-političku politiku o biodiverzitetu i uslugama ekosistema (Ibpes). “Izgubili smo vrijeme. Moramo odmah djelovati. ”

Upozorenje je bilo neuobičajeno oštro za izvještaj UN-a koji mora biti usaglašen konsenzusom svih zemalja. Stotine naučnika prikupilo je 15.000 akademskih studija i izvještaja iz autohtonih zajednica koje žive na prvoj liniji promjena. Oni se nadovezuju na Milenijumsku procjenu ekosistema iz 2005. godine, ali idu mnogo dalje gledajući ne samo na popis vrsta, već i na mrežu interakcija između biodiverziteta, klime i ljudskog blagostanja.

Izveštaj pokazuje sliku planete u kojoj je ljudski otisak toliko velik da ostavlja malo prostora za bilo šta drugo. Tri četvrtine ukupnog zemljišta pretvoreno je u poljoprivredna polja prekrivena betonom, koje su progutali rezervoari brane ili na drugi način značajno izmijenjeni. Dvije trećine morske sredine izmijenjene su i ribogojilištima, brodskim rutama, podmorskim rudnicima i drugim projektima. Tri četvrtine rijeka i jezera koriste se za uzgoj usjeva i stoke. Kao rezultat toga, više od 500.000 vrsta nema dovoljno stanište za dugoročno preživljavanje. Mnogi su na putu da nestanu za nekoliko decenija.

Poljoprivreda i ribarstvo su primarni uzroci pogoršanja. Proizvodnja hrane dramatično se povećala od 1970-ih, što je pomoglo da se nahrani rastuća globalna populacija i generisala radna mjesta i ekonomski rast. Ali ovo je dovelo do visokih troškova. Industrija mesa ima posebno veliki uticaj. Područja za ispašu goveda čine oko 25% zemlje bez leda i više od 18% globalnih emisija stakleničkih plinova. Proizvodnja usjeva koristi 12% zemljišta i manje od 7% emisija.

Što se tiče staništa, najdublji gubitak su močvare, koje su od 1700. iscrpljene za 83%, što je imalo negativan uticaj na kvalitet vode i život ptica. Šume se smanjuju. U prvih 13 godina ovog vijeka, površina netaknute šume pala je za 7%, u Francuskoj i Velikoj Britaniji zajedno. Iako je ukupna stopa krčenja šuma usporena, to je djelimično računovodstveni trik jer monokulturne plantaže zamjenjuju biološku džunglu i šumsko zemljište. 

Danas je samo 3% morskih područja slobodno od ljudskog pritiska. Industrijski ribolov odvija se u više od polovine svjetskih okeana, ostavljajući trećinu ribljih populacija prekomjerno iskorištene.

Klimatske promjene, zagađenje i invazivne vrste imale su relativno mali uticaj, ali ovi faktori se ubrzavaju. Čak i ako se globalno zagrijavanje može zadržati uz cilj Pariškog sporazuma od 1.5C do 2C, rasponi većine vrsta će se duboko smanjiti.

 

Izvor: theguardian

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog