Zanimljivosti

Otkriveno zašto je Leonardo da Vinci prestao slikati i ostavio brojne slike nedovršene

Italijanski dokotri tvrde da je jedan on najvećih slikara svih vremena, Leonardo da Vinci prestao slikati jer je obolio od teškog oštećenja živaca u rukama koje mu je uzrokovalo skvrčene prste.

U dokumentu, koji je objavljen danas (3. maja) u časopisu Kraljevskog medicinskog društva, dva italijanska doktora tvrdila su da je Leonardova paraliza ruke bila posljedica traumatskog oštećenja živca koje se dogodilo nakon što se umjetnik onesvijestio. Njihov zaključak temelji se na analizi portreta Leonarda iz 16. vijeka.

Leonardo je bio ljevak, ali prethodne studije, uključujući i novu analizu rukopisa, sugerišu da je i on bio vješt u korišćenju svoje desne ruke. Iako je uglavnom pisao i crtao lijevom rukom, dokazi ukazuju na to da je slikao desnom rukom.

Portret koji je u središtu nove analize, nacrtan crvenom kredom negdje u 16. vijeku od strane italijanskog umjetnika Giovana Ambrogia Figina, prikazuje starijeg Leonarda. Na crtežu, desna ruka slavnog polimata je obavijena tkaninom nalik zavoju, a desna ruka je "suspendovana u krutom, kontraktiranom položaju", napisali su autori u novinama. Drugim riječima, njegovi prsti su blago savijeni prema unutra.


Međutim, ruka nacrtana na portretu nije prikazana "stisnuta ruka" tipična za pacijente sa mišićnim kontrakcijama uzrokovanim moždanim udarom, napisali su oni. Naprotiv, "slika sugeriše alternativnu dijagnozu kao što je ulnarska paraliza, poznata kao pandža", kaže koautor dr Davide Lazzeri, specijalista za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju u klinici Villa Salaria u Rimu.

"Ulnar paraliza" ili Dupuytrenova bolest je stanje u kojem prsti postaju savijeni poput kandže životinje zbog oštećenja ulnarnog živca - velikog živca koji se proteže od vrata do prstiju.

Lazzeri i koautor Dr. Carlo Rossi, neurolog iz bolnice Pontedera u Italiji, sugerisali su da je njegova ulnarna paraliza mogla biti posljedica traume, kao što je nesvjestica i pad.

 

Izvor: livescience.com

 

 

Twitter
Anketa

Po vašoj procjeni koliko će vam trebati novca da bi spremili djecu u školu?

Rezultati ankete
Blog