Svijet

Дан побједе и Дан Европе

Данас се обиљежавају два празника. Дан побједе у Другом свјетском рату над фашизмом и Дан Европе када је 1950. усвојена декларација за формирање Европске заједнице за угаљ и челик.

Девети мај слави се као дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату. Тада је Њемачка потписала капитулацију, али рат је завршен неколико мјесеци касније безусловном капитулацијом Јапана.

У Другом свјетском рату највише је страдало војника и цивила из бившег Совјетског Савеза, 27 милиона. Затим слиједе Пољска, Њемачка и Југославија.

Црвена армија имала је одлучујући улогу у ослобађању Европе од фашизма 1945. године. Зато се на тај дан, највећа војна парада одржава у Москви.

Од 1985. године Девети мај обиљежава се и као "Дан Европе". На тај дан 1950. усвојена је Декларација у којој је француски министар спољних послова, Роберт Шуман, позвао на формирање Европске заједнице за угаљ и челик, што је реализовано наредне године.

Тиме је производња угља и челика, као основних сировина за израду оружја, стављена под контролу организације, како би се онемогућио нови сукоб.

Сарадња шест држава – Француске, Западне Њемачке, Италије, Холандије, Белгије и Луксембурга унапријеђена је увођењем царинске уније и формирањем Европске економске заједнице у Риму 1957. године.

Уговором из Мастрихта 1993. године Заједница је добила ново име – Европска унија. Постала је и монетарна унија, а јединствена валута евро уведена је 2002. године. Тада је покренута заједничка спољна и безбједносна политика (тако да сада Унија има своје цивилне и војне мисије ради очувања мира у свијета и план за стварање сопствене војске).

Уговором из Лисабона 2009. године Унија је стекла међународно-правни субјективитет. Унија се ширила, али и доживела да једна држава чланица, Велика Британија покрене поступак напуштања организације.

На ширем плану, Европска унија увела је економске санкције Русији због сецесије Крима, има деликатне односе са атлантским савезником Сједињеним Државама због царина и односа према НАТО-у, у процесу је обликовања јединствене политике према Кини и њеном продору на запад кроз програм "Појас и пут".

То су земље антифашистичке коалиције побједнице у Другом свјетском рату, оснивачи Уједињених нација и сталне чланице Савјета безбједности, који је задужен за одржавање мира у свијету. Зато су Дан побједе и Дан Европе прилика за обнову међусобних односа и поштовања међународног права успостављеног после Другог свјетског рата.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog