Sport

Lazar Lečić: Moja zlatna medalja je završila kod Tita

Košarkaški trener Lazar Lečić, na čiju proslavu 80. rođendana u Skoplju dolaze desetine bivših igrača i trenera iz regiona, gasio je svjetlo u dvorani kad bi njegov tim gubio.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka svi najveći jugoslovenski klubovi u košarci, pa i Crvena zvezda i Partizan, drhtali su kada su dolazili u Skoplje. Za pobjedu im nije bilo dovoljno to što imaju bolje igrače, jer nikada se nije znalo šta se sprema u čuvenoj „kuhinji” Lazara Lečića, jednog od najvećih sportskih šoumena koji je ikada radio na ovim prostorima. 


Zbog ovog člana stručnog štaba prve zlatne generacije Jugoslavije, u Skoplju se u srijedu i četvrtak (8. i 9. maj) okupilo više od 50 nekadašnjih igrača i trenera iz nekadašnjih šest republika, da bi uveličalo proslavu njegovog 80. rođendana. To je bila prilika da ožive uspomene na sve njegove nestašluke kojima je uveseljavao publiku na jugoslovenskim parketima.

-Uoči svake utakmice u Skoplju, bilo ko da nam dolazi u goste – Zvezda, Partizan, Cibona, Olimpija, ja sam uzimao ključ od dvorane i zaključavao vrata, da niko ne može da izađe dok ne pobjedimo. Jednom, kad je Partizan bio ovdje, utakmica je trajala duže od dva i po sata i na kraju smo ih stigli i prestigli. Jedini problem je bilo to što gledaoci na televiziji nisu mogli da gledaju kraj utakmice, pošto je vrijeme za prenos bilo isteklo – govori Lečić.

Rabotnički je prije pola vijeka bio tvrd orah za sve u Skoplju u kojem je gubio najviše jednu-dvije utakmice po sezoni. Po nekima najbolji makedonski igrač svih vremena Blagoja Georgievski, jedan od inicijatora obilježavanja Lečićevog 80. rođendana, o tome kaže:

-Utakmice su kod nas trajale toliko dugo zato što je Laza imao dogovor za našim čovjekom iz dvorane da isključi struju, u trenucima kad treba da se prekine nalet protivnika. A sala je bila mala, ljudi su maltene mogli da dodirnu igrače, tako da je za sve bio izazov da nas pobjede. Ali, niko nikada ovdje bio ni uvrijeđen, ni povrijeđen.


Igrači Rabotničkog su slijepo slušali svog trenera, pa je tako i Georgievski, inače poznat po viteškom ponašanju, napravio jedan gaf o kome je brujala čitava Jugoslavija:

-Na utakmici protiv Cibone ja sam usred utakmice zakucao loptu u koš koji je bio sa strane, a ne onaj glavni, što je iznenadilo sve, pa i sudije. Poslije su me ispitivali, govorili su mi: „Priznaj da te je to Laza nagovorio”! Šta sam mogao nego da priznam. Zbog toga nisam igrao godinu dana za reprezentaciju, jer je odmah poslije toga Mirko Novosel postao selektor.

Lečić je zbog dobrog rada s mlađim selekcijama rano dobio šansu da bude pomoćnik Ranka Žeravice u reprezentaciji, sa kojom je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970, što je prvo zlato Jugoslavije na velikim takmičenjima. Međutim, Lečić svojih šala nije poštedeo ni Žeravicu, koga je cijenio više no ikoga drugog.

-Na jednoj utakmici, kad je Partizan bio ovdje, vodili smo sve vrijeme. U nekom trenutku otišao sam do Ranka na klupu Partizana, dok je meč trajao, i rekao sam mu: „Ranko, ajde da se zamijenimo: idi ti malo na klupu Rabotničkog, pa kad te stignem s Partizanom, ti se onda vrati na svoju klupu! Ranko mi je samo rekao: „Idi bre Lazo na svoje mjesto, publika gleda”!

Dan po osvajanju zlatne medalje (24. maj 1970), Lečić je sa reprezentacijom iz Ljubljane stigao u Beograd, da uveliča rođendan predsjednika Tita. Pošto je predsjednik Organizacionog komiteta šampionata Stane Dolanc, jedan od viđenijih političara tog doba, obećao Titu zlatnu medalju za rođendan, obećanje je moralo da se ispuni.


-Nije bilo realno da Titu zlatnu medalju poklone Daneu, Plećaš, Ćosić ili bilo ko od igrača, pa ni selektor. Ostalo je da moja zlatna medalja završi kod Tita. Ipak, od njega sam tada, kao i svi u timu, dobio zlatni sat „šafhauzen” – rekao je Lečić čiju proslavu rođendana organizuju prijatelji, bivši igrači, ali i država Sjeverna Makedonija, imajući u vidu to da iza svega stoji i olimpijski komitet te zemlje na čelu sa Vasilom Tupurkovskim.

U srijedu (08.05) oko 15 časova u Skoplje su stigli prvi gosti: Ivo Daneu, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Bogdan Tanjević, Nikola Plećaš, Mirko Novosel, Panajotis Janakis, Željko Jerkov… Gosti iz Beograda doputovali su sinoć, a među njima su bili, prema najavama domaćina: Dragan Kićanović, Dušan Ivković, Božidar Maljković, Nemanja Đurić, Radovan Radović, Bratislav Đorđević, Miroljub Dugi Damjanović, Srećko Jarić, Dragan Ristanović…

 

Izvor: politika

 

Blog