Kultura

Kinezi finansiraju rimejk najprodavanijeg filma bivše Jugoslavije

U Pekingu je potpisan Ugovor o rimejku filma „Most“ (1969.) Hajrudina Šibe Krvavca između kineske filmske kompanije Huahua Media, „Dandalion Production Inc“ iz Los Anđelesa i Filmskog centra Sarajevo, kao vlasnika tog filma, prenosi Fena.

Uoči Dana pobjede i proslave pobjede nad fašizmom, te u prisustvu ambasadora Bosne i Hercegovine i Srbije u Kini Antona Rila i Milana Bačevića, Huahua Media, Filmski centar Sarajevo i Dandelion Productions Inc. potpisali su Sporazum o rimejku klasika ratnog filma „Most“ Hajrudina Šibe Krvavca, u kojem će se, uz korišćenje najsavremenijih tehničkih mogućnosti sedme umjetnosti, pokušati da stvore novi veliki herojski filmski ep dostojan orginala.

Razgovarano je i o mogućnosti rimejka filma „Valter brani Sarajevo“ u saradnji sa partnerom iz Hrvatske „Jadran Filmom“, koji je već, zajedno sa Filmskim centrom Sarajevo, u ovom velikom filmskom projektu, saopšeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Kao film poznat širom Kine iz 70-ih godina prošlog vijeka, „Most“, ali i drugi filmovi Hajrudina Krvavca, naslonjeni su na veličanstvene priče, bogate likove i romantične antifašističke revolucionarne osjećaje, te su zbog toga trajna djela u sjećanju generacija, prenosi Radio Slobodna Evropa. Imaju vječni šarm i ostali su popularni do danas, kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i u Kini. Taj rimejk nije samo počast klasicima, nego će označiti i dalji razvoj kulturne razmjene između Kine, BiH i Srbije.

Predsjednik Upravnog odbora Huahua Media Kefei Vang, rekao je da ova saradnja odražava kinesku misiju, nosi značaj jačanja kulturne razmjene kroz inicijativu Pojas i Put, ali da će Huahua Media, prateći razvoj filmske tehnologije, u potpunosti poštovati ovaj filmski klasik, kad se bude radila nova verzija koja bi ovom filmu donijela novi život i oživjela emocije koje ljudi iz Kine, BiH i Srbije imaju prema ovom filmu.

Generalni direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković, naglasio je kako su filmovi Hajrudina Šibe Krvavca dragocjena kulturna dobra u bosanskohercegovačkoj filmskoj arhivi. On se nada da će rimejkom filma „Most“, ali i filma „Valter brani Sarajevo“ biti predstavljena kultura BiH i regiona kroz globalni jezik filma, te da će ovi projekti značiti puno za razvoj kulturne saradnje Kine sa BiH i regijom.

Duraković je predstavio i projekat Muzeja „Valter brani Sarajevo“, koji privlači veliki broj turista iz Kine impresioniranih istoimenim kultnim filmskim klasikom.

Srpski filmski producent i reditelj, predstavnik Dandelion Productions Inc, Predrag Gaga Antonijević, izjavio je kako „Most“, zbog svoje uzbudljive priče i karakterizacije likova, nadilazi kulturne i jezičke barijere, te je zbog toga jedan od najgledanijih filmova nekadašnje Jugoslavije svih vremena. Smatra da će kroz napor međunarodnog tima okupljenog oko ovoga filma, te uz značajno učešće filmskih radnika iz Srbije i BiH, nova verzija „Mosta“ imati međunarodni uspjeh.

Ambasador Srbije u Kini Milan Bačević naglasio je kako je Srbija bila značajan dio Jugoslavije, a ovaj film „Most“ svjedočio je kinesko-jugoslovenskom partnerstvu u prošlosti, ali, zbog učešća velikog broja glumaca iz Srbije i autora u njemu, i o današnjim kinesko-srpskim odnosima. On vjeruje da će ovaj film, kulturno dobro za koji su vezani svi narodi bivše jugoslovenske regije, kao dio kineske inicijative Pojas i Put, biti značajan oblik kulturne razmjene i da će dalje ojačati snažno prijateljstvo Kine, Srbije i BiH.

Ambasador BiH u Kini Anton Ril, izjavio je da su „Most“ i „Valter brani Sarajevo“ klasici u srcu starije generacije Bosne i Hercegovine, kao i muzika iz ovih filmova koja ima vječnu slavu. Istovremeno, kineska inicijativa Pojas i Put se razvija i on se raduje pozitivnom uticaju koji Kina može imati u BiH i drugim zemljama regiona kroz ovaj projekat rimejka, ali i da mlađe generacije u Kini, BiH i čitavoj regiji bivše Jugoslavije mogu preko nove verzije ovog filma da grade nove prijateljske odnose i prevazilaze postojeće granice.

Saopšteno je da produkcija „Most“, nakon potpisivanja ovog ugovora, ulazi u svoju ozbiljnu fazu priprema, te da se snimanje planira za početak 2020. godine. Predstavnci Huahua Media dolaze u narednih mjesec dana u Sarajevo i Beograd radi obilaska lokacija, kastinga i daljih priprema za ovaj veliki filmski projekat.

Huahua Media trenutno je jedan od vodećih filmskih investitora i distributera filmova u Kini. Projekte rade, pored domaćih filmova, i sa velikim američkim holivudskim kompanijama poput Paramounta i Warner Brossa, dok su njihovi projekti globalni filmski hitovi poput „Transformer: The Last Knight“, „Ghost in the Shell“, „Allied“, „Star Trek Beyond“, „Jack Reacher: Never go back“, „Mission Impossible 6“, kao i „Godzilla, King of Moster“, koji krajem maja ima svoju svjetsku premijeru.

 

Izvor: danas.rs
Twitter
Anketa

Po vašoj procjeni koliko će vam trebati novca da bi spremili djecu u školu?

Rezultati ankete
Blog