Društvo

Kad se Lino višebojac i Dan škole spoje, tada nastaje spektakl

OŠ fra Stipana Vrljića u Sovićima ugostila pretposljednji Lino višebojac pete sezone u BiH i na taj način obilježila Dan škole.

Peta sezona Lino višebojca u Bosni i Hercegovini privodi se kraju. Sedmi, pretposljednji Lino višebojac u ovoj sezoni, održan je danas u Sovićima kod Gruda. OŠ fra Stipana Vrljića ujedno je obilježila i Dan škole, pa je radost osnovaca i nastavnika i učitelja bila višestruka. Sve to je uticalo da pripreme za Lino višebojac budu zahtjevnije i ozbiljnije, što je polučilo vrhunske rezultate: navijanje i potpora takmičarima bili su spektakularni, školska dvorana bila je prepuna transparenata i maski, takmičarski duh u svom punom sjaju, a svemu je doprinijela zdrava navijačka atmosfera. 

Nakon obraćanja direktorice Suzane Pešorde i gosta škole predsjednika Opštinskog vijeća Draženka Vranješa, kulturno - zabavni program otvorile su Grudske mažoretkinje, i to one najmlađe iz Osnovne škole u Sovićima.


Učenik VIII.a razreda Mate Boban krasnoslovio je pjesmu pjesnikinje Mile Vlašić - Gvozdić „Dah zemlje Hercegovine ja sam“. Da se Hercegovina ne može zamisliti bez gange pokazale su male čuvarke hercegovačkih običaja - Marija Bušić, Lana Galić, te Petra i Marija Spajić. Koliko je ganga u Hercegovini obožavana najbolje govori za njihovu gangu traženi bis. Nakon gange, da se laž ne može skriti svojim pozorišnim umijećem pokazala je dramska grupa škole igrokazom „Detektor laži“. „Volim osmjeh tvoj“ otpjevale su djevojčice iz IX.a razreda uz muzičku pratnju Lane Grizelj, učenice IX.a razreda.


Najbolje literarne sastave na temu „Svijet po mom“ u Osnovnoj školi fra Stipana Vrljića u Sovićima napisali su Mirko Vlašić iz IV.a razreda i Ivona Boban iz VIII.a razreda.

Kako je Dan škole prigoda da se nagrade najbolji rezultati, zalaganje, trud i rad, tako je tokom ovog Lino višebojca uručena nagrada za učenicu generacije, Lanu Grizelj iz IX.a razreda.

Kada je došao red na takmičarski dio Lino višebojca, zadatak su imali gosti sportisti: Igor Jelić trener KK Grude, Zlatko Galić i Tihomir Vranješ igrači KK Grude, Ivan Pejić alpinist i Stipe Leko - Ćipa ultramaratonac. Oni su tokom Lino višebojca takmičare bodrili i motivisali ih na daljnje bavljenje sportom. Učenici IX.a razreda Marija Šimić i Luka Bošnjak u ime škole izazvali su sportiste na dvoboj. Marija je u rukometu bila bolja od košarkaša Tihomira Vranješa, a Luka u fudbalu od ultramaratonca Stipe Leke.


Najbolje transparente napravili su učenici VIII.b razreda, najbolje maske učenici IV.a razreda, a najbolji navijači bili su svi učenici.

Lino višebojac u Sovićima bio je neizvjestan do samog kraja. Pobjednicom je proglašena Iva Prlić iz VII.b razreda sa 140 bodova, dok su za pobjednika razigravali Mate Grizelj iz VII.b i Stjepan Pejić iz VII.a. Njih obojica su imali po 130 bodova, ali je nakon razigravanja bolji bio Mate Grizelj, te tako odnio titulu pobjednika Lino višebojca OŠ fra Stipana Vrljića u Sovićima.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i športa Vlade Županije Zapadnohercegovačke, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH u suradnji sa Sportskim novostima, realizuje se već više od decenije u Hrvatskoj, a od prije pet godina i u Bosni i Hercegovini. 

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već petu godinu se održava i u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Tokom pete sezone Lino višebojci održani su u Tuzli, Velikoj Kladuši, dva u Goraždu, dva u Mostaru, danas u Sovićima kod Gruda, a posljednji u ovoj sezoni bit će održan sutra u Livnu.

 

Frontal

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog