Zanimljivosti

Nevjerovatno otkriće: Temelji Keopsove piramide kriju veliku tajnu

Pitanje na koje se odgovor traži već decenijama, napokon bi moglo da dobije odgovor koji se do sada skrivao u temeljima piramide

Arheolozi su došli do nevjerovatnog otkrića koje pruža nove ideje o tome kako su Velike piramide u Gizi građene pre više od četiri hiljade godina. Velika piramida u Gizi je najstarija i najveća od ukupno tri piramide kompleksa u El Gizi u Egiptu, i jedno je od sedam svjetskih čuda drevnog sveta.

Većina istoričara vjeruje da je ova kolosalna struktura građena u periodu dužem od 20 godina, za faraona Keopsa koji je sahranjen u grobnici unutar iste.

Mnogi se čude kako je antička civilizacija, 2.500 godina pre Hrista, uspjela da prenese velike krečnjačke kamene blokove i stvori strukturu koja sadrži više od šest miliona tona takvih blokova.

U svakom slučaju, pitanje na koje se odgovor traži već decenijama, napokon bi moglo da dobije odgovor koji se do sada skrivao u temeljima piramide.

Arheolozi su, u dokumentarnom filmu britanskog Kanala 4 (Channel 4), pod nazivom "Velika egipatska piramida: Novi dokaz", otkrili o čemu je riječ.

"Prikupljanje 170 hiljada tona visoko kvalitetnih krečnjačkih kamenih blokova predstavljalo je najveći izazov. To je moglo da se dopremi iz dalekih rudnika, iz mesta zvanog Tora. Niko nije siguran kako se kamenje dopremilo u Gizu, kako bi se u tako kratkom vremenu završila piramida", prenosi britanski Ekspres.

Novi dokazi otkrivaju da je Keops to uspio da uradi zahvaljujući floti posebno napravljenih brodova i visoko treniranih mornara.

Tim egipatskih arheologa je bolje uspio da shvati otkriće do koga se originalno došlo 1954. godine nakon što je, u jami blizu temelja piramide, otkrio pažljivo rastavljane drvene daske. Zahvaljujući napretku u tehnologiji, sada se zna da one pripadaju - brodu.

U dokumentarcu se dodaje da otkriće u podnožju piramide baca jedinstveno novo svjetlo na tu teoriju.

"Dijelovi drveta zaista predstavljaju rasklopljeni ceremonijalni brod kojim bi Keops komandovao u zagrobnom životu. Oni daju jedinstven uvid u upotrebu brodova u to vrijeme", prenosi Ekspres.

"Ovo je projekat broj jedan, ne samo u Egiptu već u čitavom svijetu. Prema našim analizama, datira iz 2.600 godine prije naše ere, što je jednako vremenu piramida, pa znamo i da je brod pripadao faraonu Keopsu. Vrlo sam srećan zbog toga što sam prvi čovjek koji je dodirnuo ovo drvo nakon više od četiri hiljade godina", rekao arheolog Eisa Zidan koji je nadgledao projekt.

 

Izvor: b92
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog